1 Malaysia

1 Malaysia
Peliharalah keamanan negara

MERDEKA! MERDEKA!

Doakan saya

Assalamualaikum wbt.


Semasa saya di Sekolah Permata Pintar, saya menyeru semua pengunjung blog ini doakan saya semoga:


1. Berjaya dengan keputusan cemerlang dalam setiap ujian semester SPM terutama yang diadakan bulan Mac dengan A.


2. Diberi kefahaman tinggi dalam memahami pelajaran SPM terutama elektif sains & universiti.


3. Lepasi skor ujian TOFEL(ujian bahasa inggeris), supaya dapat ambil ujian SAT & akhirnya ke universiti di Amerika Syarikat atau London dalam kerjaya saintis.


4. Lindungilah saya supaya sentiasa di bawah penjagaan Allah swt.


5. Diberi kejayaan mewakili apa-apa pertandingan seperti genius olimpiad atau sebagainya di peringkat antarabangsa atau kebangsaan serta sukan sekali.


6. Diberi ketaqwaan yang tinggi.


7. Kalau tidak dapat sekalipun ke AS, doakan saya supaya result SPM saya serta O & A level excellent supaya dapat kerjaya tinggi lumayan & belajar di overseas.


8. Doakan saya juga semoga tidak lalai mengingati Allah swt apabila saya berjaya nanti & dapat menggunakan kebijaksanaan serta kejayaan gemilang itu ke arah jalan Allah swt & Rasul demi meninggikan syariat islam & menyumbang kemajuan di Malaysia setaraf negara barat. Hal ini kerana saya merupakan aset harapan negara. Insya-Allah. Kalau ingin islam & Malaysia maju, doakan saya.


9.Kepada sesiapa yang doakan saya & dimakbulkan Allah swt, Dia akan balas kalian semua dengan balasan ganjaran dunia akhirat.


Untuk pengetahuan semua, saya akan belajar syllabus SPM aliran sains tulen & universiti seperti algebra, calculatus, bahasa jepun & perancis.

Amin..........

Blog lain

Malaysia Secara Ringkas

Sejarah menarik; sejak abad ke-15 ketika Melaka merupakan sebuah pelabuhan dagangan penting, telah membentuk Malaysia menjadi sebuah negara beraneka budaya yang berbeza. Percutian ke Malaysia membuahkan pengalaman manis dengan penduduknya yang amat mesra, sementara kemudahan moden yang tersedia memastikan percutian anda mudah dan selesa. Mengenali Malaysia, bererti mencintai Malaysia - negara yang tersohor dengan pilihan makanan, kepelbagaian hutan hujan berusia jutaan tahun, bangunan pencakar langit yang canggih dan pesta pelbagai warna yang gemilang.

Muat turun Risalah: Percutian Menarik

Wahai rakyat Malaysia, peliharalah kemerdekaan dengan sebaik-baiknya supaya Malaysia kekal makmur & selamat dilawati oleh pelancong luar. MERDEKA!!!!!

Selamat menyambut kemerdekaan ke 54

"Transformasi Berjaya,Rakyat Sejahtera"

Carian pintas artikel pelancongan pilihan anda

WOW!!

The wonders of places and the best Asia destination

I love Malaysia!!!!!!!

30 April 2011

Keindahan dari anjung


p/s- Ini adalah kisah pengalaman seorang pelancong yg pergi bercuti di Pulau Mabul.Mari kita sama-sama berkongsi pengalamannya di sana...........
Penduduk tempatan dengan aktiviti sampan di pinggir pantai. Turut kelihatan calet terapung yang menjadi penginapan sesetengah pelancong.

GEMPA bumi dahsyat yang menggegarkan Jepun pada awal Mac lalu hampir memadamkan hasrat untuk bercuti ke Pulau Mabul yang terletak kira-kira 35 kilometer dari pantai timur Sabah.
Walaupun berada di luar lingkaran gempa, pulau yang mengadap Laut Celebes itu tetap berisiko menerima ancaman tsunami jika Filipina dan Indonesia bergegar.
Penerbangan ke Tawau ketika itu hanya beberapa hari selepas gulungan ombak meranapkan bandar-bandar di tepi pantai Jepun. Lebih merisaukan apabila ramalan mengatakan satu lagi gegaran kuat bakal menyusul.
Namun untuk mengorbankan percutian ke destinasi selam antara yang terbaik di dunia itu dirasakan seperti satu 'pembaziran'.
Kerisauan di hati semakin terubat apabila kerajaan mengesahkan tiada kebocoran radiasi nuklear akan sampai ke perairan Sabah.
Dari Tawau perjalanan diteruskan ke Semporna. Dari Semporna perjalanan denganbot laju selama setengah jam berhenti di 'jeti' sebuah rumah terapung. Ketibaan di Spheredivers Lodge & Tours Sdn. Bhd. itu disambut oleh Stanley Csie Kian Kong dan Azhar Adnan, dua sahabat yang mengendalikan penginapan bajet itu sejak tiga tahun lalu.
Tanpa dekorasi mewah, penginapan ala inap desa yang dibina di celah rumah-rumah kampung nelayan itu cukup mendamaikan.
Beberapa orang tetamu iaitu pelancong yang menginap di situ kelihatan bersantai di ruang tamu sambil menikmati pisang goreng bersama kopi panas.
Air yang surut sehingga paras lutut pada petang itu menampakkan dasar Mabul yang dipenuhi rumput laut dan tapak sulaiman. Dari anjung calet, kelihatan beberapa ekor ikan nemo yang bersarang di tepi tiang. Keintiman alam seperti itu adalah sesuatu yang tidak mudah dilihat di pulau-pulau di Semenanjung Malaysia.
Mabul kehilangan cahaya sekitar pukul 6.30 petang. Tidak lama selepas itu warna-warna firus di langit perlahan-lahan bertukar menjadi merah dan kuning keemasan.
Pemandangan dari calet yang mengadap tepat ke arah barat itu menjadi lokasi terbaik menyaksikan keindahan matahari terbenam.
Keheningan senja di kaki langit itu sesekali diselangi deruan enjin bot nelayan yang pulang membawa hasil tangkapan. Permukaan laut ketika itu tenang malah langsung tidak mencetuskan kerisauan berada di tengah laut.
Mengintai penghuni di dasar
SELEPAS menikmati pesona alam di permukaan Mabul, masa untuk menyelongkar keindahan alam marinnya tiba. Azhar dan Stanley menemani saya dan beberapa orang penyelam turun ke beberapa lokasi kegemaran mereka.
Pandangan pertama ke dasar Mabul di House Reef disambut oleh ribuan jackfish yang berenang secara berpusingan seperti puting beliung. Keasyikan tersebut membawa penulis ke tengah-tengah pusaran dan merakam saat yang dinantikan sejak sekian lama.
Azhar yang yang berpengalaman lebih 10 tahun dalam dunia selam skuba kemudian menunjukkan kami pelbagai spesies unik yang menghuni dasar dengan purata kedalaman antara 20 hingga 30 meter itu.
Daripada hidupan sehalus butir beras yang kaku hinggalah spesies berbisa yang pakar dalam teknik penyamaran bentuk dan warna.
Di penghujung selaman, keterujaan memerhatikan sekumpulan ikan alu-alu dikejutkan dengan kelibat seekor kerapu gergasi sepanjang sekurang-kurangnya dua meter. Kami akhirnya timbul dengan kepuasan di wajah masing-masing.

Tiada ulasan:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails