1 Malaysia

1 Malaysia
Peliharalah keamanan negara

MERDEKA! MERDEKA!

Doakan saya

Assalamualaikum wbt.


Semasa saya di Sekolah Permata Pintar, saya menyeru semua pengunjung blog ini doakan saya semoga:


1. Berjaya dengan keputusan cemerlang dalam setiap ujian semester SPM terutama yang diadakan bulan Mac dengan A.


2. Diberi kefahaman tinggi dalam memahami pelajaran SPM terutama elektif sains & universiti.


3. Lepasi skor ujian TOFEL(ujian bahasa inggeris), supaya dapat ambil ujian SAT & akhirnya ke universiti di Amerika Syarikat atau London dalam kerjaya saintis.


4. Lindungilah saya supaya sentiasa di bawah penjagaan Allah swt.


5. Diberi kejayaan mewakili apa-apa pertandingan seperti genius olimpiad atau sebagainya di peringkat antarabangsa atau kebangsaan serta sukan sekali.


6. Diberi ketaqwaan yang tinggi.


7. Kalau tidak dapat sekalipun ke AS, doakan saya supaya result SPM saya serta O & A level excellent supaya dapat kerjaya tinggi lumayan & belajar di overseas.


8. Doakan saya juga semoga tidak lalai mengingati Allah swt apabila saya berjaya nanti & dapat menggunakan kebijaksanaan serta kejayaan gemilang itu ke arah jalan Allah swt & Rasul demi meninggikan syariat islam & menyumbang kemajuan di Malaysia setaraf negara barat. Hal ini kerana saya merupakan aset harapan negara. Insya-Allah. Kalau ingin islam & Malaysia maju, doakan saya.


9.Kepada sesiapa yang doakan saya & dimakbulkan Allah swt, Dia akan balas kalian semua dengan balasan ganjaran dunia akhirat.


Untuk pengetahuan semua, saya akan belajar syllabus SPM aliran sains tulen & universiti seperti algebra, calculatus, bahasa jepun & perancis.

Amin..........

Blog lain

Malaysia Secara Ringkas

Sejarah menarik; sejak abad ke-15 ketika Melaka merupakan sebuah pelabuhan dagangan penting, telah membentuk Malaysia menjadi sebuah negara beraneka budaya yang berbeza. Percutian ke Malaysia membuahkan pengalaman manis dengan penduduknya yang amat mesra, sementara kemudahan moden yang tersedia memastikan percutian anda mudah dan selesa. Mengenali Malaysia, bererti mencintai Malaysia - negara yang tersohor dengan pilihan makanan, kepelbagaian hutan hujan berusia jutaan tahun, bangunan pencakar langit yang canggih dan pesta pelbagai warna yang gemilang.

Muat turun Risalah: Percutian Menarik

Wahai rakyat Malaysia, peliharalah kemerdekaan dengan sebaik-baiknya supaya Malaysia kekal makmur & selamat dilawati oleh pelancong luar. MERDEKA!!!!!

Selamat menyambut kemerdekaan ke 54

"Transformasi Berjaya,Rakyat Sejahtera"

Carian pintas artikel pelancongan pilihan anda

WOW!!

The wonders of places and the best Asia destination

I love Malaysia!!!!!!!

01 Oktober 2011

Jejak kelah Royal BelumAntara peserta yang juga kaki pancing bergambar kenangan di Royal Belum.


INI ADALAH CERITA DARIPADA SEORANG PENULIS YANG DATANG KE SITU.....

LOKASI Hutan Simpan Negeri Perak, Royal Belum ibarat lubuk idaman buat kaki pancing ikan air tawar dan pencinta alam.
Landskap alam semula jadi hutan hujan tropika tertua, terbesar dan terkaya ini kaya dengan kepelbagaian spesies yang masih kekal setelah 130 juta tahun.
Jika mengunjungi destinasi tersebut, pengunjung pasti akan tertarik melihat panorama permukaan hutan yang dipenuhi flora dan fauna seluas 117,500 hektar.
Memandangkan lokasi tersebut amat cantik dan sesuai untuk dijadikan lokasi pelbagai aktiviti riadah, penulis dan beberapa rakan baru-baru ini berpeluang meredah belantara tersebut bagi mencari lubuk yang diidamkan.
Matlamat kumpulan kami yang terdiri daripada 29 orang dengan iringan pemandu pelancong, adalah untuk menjejak lubuk ikan air tawar yang telah lama diidamkan terutamanya ikan kelah di kawasan utara Hutan Simpan Temenggor.
Kepenatan yang dirasai semasa perjalanan hilang begitu sahaja apabila tiba di lokasi berkenaan, lebih-lebih lagi setelah terpandang kawasan lubuk Sungai Laho yang kaya dengan pelbagai spesies ikan air tawar.
Berbeza dengan lokasi lubuk yang lain, Sungai Laho amat jernih airnya sehingga menampakkan segala isi perut sungai berkenaan. Melihat batu-batu sungai pelbagai bentuk dan anak-anak ikan yang bermain di tepi tebing menyemarakkan lagi semangat kami untuk memulakan aktiviti memancing.
Bagaimanapun, untuk sampai ke sana pengunjung perlu mengharungi perjalanan selama lima jam dari Jeti Tapak Perkemahan Sungai Kejar melalui Sungai Ketir, Berting, Sanghur hingga ke Sungai Laho.
Jika mampu berjalan lagi dua jam maka anda akan tiba ke kampung lama di Kebeng yang terkenal sebagai kawasan simpanan gajah liar.
Di sana, anda juga boleh melihat tapak perkampungan orang Melayu dahulu kala. Antara peninggalan yang terdapat di sana ialah seperti dusun buah-buahan, bendang dan tapak perkuburan lama.
Lubuk kaki pancing
Dengan ciri-ciri yang luar biasa, Royal Belum bukanlah destinasi pelancongan biasa. Ia lebih tepat dianggap lokasi lubuk idaman buat kaki pancing dan pencinta alam mengenal diri dan menghayati keagungan ciptaan Allah.
Setelah melabuhkan tirai di Sungai Laho, destinasi itu merupakan lokasi yang wajib dilawati buat kaki pancing dan mereka yang mencintai alam semula jadi.
Tetapi jika anda bukan jenis yang kurang tahan lasak dan takut kepada pacat serta serangga eksotik pelbagai warna dan rupa, maka rimba Royal Belum bukanlah destinasi pilihan
Apatah lagi buat mereka yang tidak boleh lekang dengan tilam empuk, televisyen flat skrin leper dan bilik tidur berhawa dingin di rumah.
Ini kerana, untuk tiba ke sana, anda sudah pasti diancam dengan serangan pacat dan pelbagai macam serangga termasuk haiwan liar.
Pendek kata, anda perlu meredah hutan belantara yang tebal, turun naik bukit, mengharungi sungai deras ataupun berbatu dan bakal ditemani kegelapan serta bunyi-bunyi rimba penuh mistik.
Pemandu Pelancong, Samsul Anuar Sanusi, 35, berkata, Royal Belum sesuai dijadikan lokasi buat mereka yang berminat dengan aktiviti memancing.
“Kebanyakkan kaki pancing mula menjejak ikan air tawar di sini bermula pada bulan Januari hingga Oktober manakala untuk menjejak ikan Kelah pula waktu paling sesuai ialah pada bulan Ogos hingga Disember.
“Antara spesies ikan yang terdapat di Royal Belum ialah seperti ikan Sebarau, Kelah, Baung, Balong, Kemolah, Kenalan, Tangkas, Kejor dan Toman.
“Lagi jauh anda merentasi hutan maka saiz ikan yang terdapat di sini juga semakin besar lebih-lebih lagi jika memancing di Kebeng.
“Di Kuala Tasik Banding, kebiasaannya saiz ikan di sana hanya satu hingga dua kilogram tetapi di Sungai Ketir hingga ke Kebeng, saiz ikannya melebihi empat kilogram ke atas,” katanya.
Menurutnya, selain spesies ikan air tawar, Royal Belum juga kaya dengan pelbagai spesies hidupan haiwan liar seperti gajah, kijang,
rusa, seladang, pelanduk, tapir, harimau dan badak.
Bagaimanapun, Samsul berkata, haiwan-haiwan tersebut tidak mengganggu manusia selagi ia tidak diancam.

Tiada ulasan:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails