1 Malaysia

1 Malaysia
Peliharalah keamanan negara

MERDEKA! MERDEKA!

Doakan saya

Assalamualaikum wbt.


Semasa saya di Sekolah Permata Pintar, saya menyeru semua pengunjung blog ini doakan saya semoga:


1. Berjaya dengan keputusan cemerlang dalam setiap ujian semester SPM terutama yang diadakan bulan Mac dengan A.


2. Diberi kefahaman tinggi dalam memahami pelajaran SPM terutama elektif sains & universiti.


3. Lepasi skor ujian TOFEL(ujian bahasa inggeris), supaya dapat ambil ujian SAT & akhirnya ke universiti di Amerika Syarikat atau London dalam kerjaya saintis.


4. Lindungilah saya supaya sentiasa di bawah penjagaan Allah swt.


5. Diberi kejayaan mewakili apa-apa pertandingan seperti genius olimpiad atau sebagainya di peringkat antarabangsa atau kebangsaan serta sukan sekali.


6. Diberi ketaqwaan yang tinggi.


7. Kalau tidak dapat sekalipun ke AS, doakan saya supaya result SPM saya serta O & A level excellent supaya dapat kerjaya tinggi lumayan & belajar di overseas.


8. Doakan saya juga semoga tidak lalai mengingati Allah swt apabila saya berjaya nanti & dapat menggunakan kebijaksanaan serta kejayaan gemilang itu ke arah jalan Allah swt & Rasul demi meninggikan syariat islam & menyumbang kemajuan di Malaysia setaraf negara barat. Hal ini kerana saya merupakan aset harapan negara. Insya-Allah. Kalau ingin islam & Malaysia maju, doakan saya.


9.Kepada sesiapa yang doakan saya & dimakbulkan Allah swt, Dia akan balas kalian semua dengan balasan ganjaran dunia akhirat.


Untuk pengetahuan semua, saya akan belajar syllabus SPM aliran sains tulen & universiti seperti algebra, calculatus, bahasa jepun & perancis.

Amin..........

Blog lain

Malaysia Secara Ringkas

Sejarah menarik; sejak abad ke-15 ketika Melaka merupakan sebuah pelabuhan dagangan penting, telah membentuk Malaysia menjadi sebuah negara beraneka budaya yang berbeza. Percutian ke Malaysia membuahkan pengalaman manis dengan penduduknya yang amat mesra, sementara kemudahan moden yang tersedia memastikan percutian anda mudah dan selesa. Mengenali Malaysia, bererti mencintai Malaysia - negara yang tersohor dengan pilihan makanan, kepelbagaian hutan hujan berusia jutaan tahun, bangunan pencakar langit yang canggih dan pesta pelbagai warna yang gemilang.

Muat turun Risalah: Percutian Menarik

Wahai rakyat Malaysia, peliharalah kemerdekaan dengan sebaik-baiknya supaya Malaysia kekal makmur & selamat dilawati oleh pelancong luar. MERDEKA!!!!!

Selamat menyambut kemerdekaan ke 54

"Transformasi Berjaya,Rakyat Sejahtera"

Carian pintas artikel pelancongan pilihan anda

WOW!!

The wonders of places and the best Asia destination

I love Malaysia!!!!!!!

19 Januari 2010

Via Ferrata Gunung Kinabalu tertinggi di dunia

KUALA LUMPUR 18 Jan. - Via Ferrata (laluan besi dalam bahasa Itali) di puncak Gunung Kinabalu yang terletak pada ketinggian 3,776 meter dari paras laut diiktiraf sebagai laluan besi tertinggi di dunia oleh Guinness World Records.
Laluan besi mengelilingi sebahagian puncak gunung itu yang dibangunkan Mountain Torq Sdn. Bhd. dibuka pada Disember 2007 untuk pendaki yang mahukan aktiviti pendakian yang lebih mencabar.
Perkara itu diumumkan Pengarah Jualan dan Pemasaran Mountain Torq, Quek I-Gek ketika majlis penyerahan sijil Guinness World Records kepada Timbalan Ketua Pengarah Tourism Malaysia, Azizan Nordin.
Sijil itu disampaikan Pengasas dan Pengarah Eksekutif Mountain Torq, Wilfred Tok pada satu majlis di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) di sini hari ini.
Via Ferrata adalah laluan di kawasan pergunungan yang terdiri daripada tangga, alat pemegang dan kabel yang dipasang pada permukaan batu.
I-Gek ketika ditemui selepas majlis itu berkata, selain tertinggi di dunia, Via Ferrata tersebut merupakan yang pertama di Asia.
"Via Ferrata mula diperkenalkan di pergunungan Itali sekitar 1843. Kini terdapat lebih 300 Via Ferrata di seluruh dunia dan kebanyakannya di Itali, Jerman dan Perancis.
"Guinness World Records mengambil masa lebih setahun untuk menentukan Via Ferrata tertinggi di dunia adalah terletak di Gunung Kinabalu," katanya.
I-Gek menjelaskan, Via Ferrata menawarkan sukan ekstrem pergunungan yang selamat kerana ia merekodkan jumlah kemalangan paling sedikit dan pendaki dilindungi insurans sepenuhnya.
Tambahnya, di samping boleh menikmati panorama menakjubkan, pengunjung juga akan diberikan sijil.
"Sejak pembukaannya, lebih 5,000 pendaki berjaya mengharungi pendakian menggunakan laluan besi ini.
"Kami menyediakan dua jenis laluan besi.
"Bagi pendaki baru, kami menyarankan mereka mengharungi laluan 430 meter yang mengambil masa dua hingga tiga jam," ujarnya.
Bagi pendaki berpengalaman, jelasnya, mereka boleh mencuba laluan sepanjang 1.2 kilometer yang memakan masa hampir lima jam.
Bagaimanapun, menurut I-Gek, pengalaman hebat itu hanya boleh dilalui oleh pendaki yang mempunyai ketinggian melebihi 130 sentimeter.
Mereka yang ingin mendapatkan maklumat mengenai laluan besi itu boleh melayari laman web www.mountaintorq.com.

Tiada ulasan:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails