1 Malaysia

1 Malaysia
Peliharalah keamanan negara

MERDEKA! MERDEKA!

Doakan saya

Assalamualaikum wbt.


Semasa saya di Sekolah Permata Pintar, saya menyeru semua pengunjung blog ini doakan saya semoga:


1. Berjaya dengan keputusan cemerlang dalam setiap ujian semester SPM terutama yang diadakan bulan Mac dengan A.


2. Diberi kefahaman tinggi dalam memahami pelajaran SPM terutama elektif sains & universiti.


3. Lepasi skor ujian TOFEL(ujian bahasa inggeris), supaya dapat ambil ujian SAT & akhirnya ke universiti di Amerika Syarikat atau London dalam kerjaya saintis.


4. Lindungilah saya supaya sentiasa di bawah penjagaan Allah swt.


5. Diberi kejayaan mewakili apa-apa pertandingan seperti genius olimpiad atau sebagainya di peringkat antarabangsa atau kebangsaan serta sukan sekali.


6. Diberi ketaqwaan yang tinggi.


7. Kalau tidak dapat sekalipun ke AS, doakan saya supaya result SPM saya serta O & A level excellent supaya dapat kerjaya tinggi lumayan & belajar di overseas.


8. Doakan saya juga semoga tidak lalai mengingati Allah swt apabila saya berjaya nanti & dapat menggunakan kebijaksanaan serta kejayaan gemilang itu ke arah jalan Allah swt & Rasul demi meninggikan syariat islam & menyumbang kemajuan di Malaysia setaraf negara barat. Hal ini kerana saya merupakan aset harapan negara. Insya-Allah. Kalau ingin islam & Malaysia maju, doakan saya.


9.Kepada sesiapa yang doakan saya & dimakbulkan Allah swt, Dia akan balas kalian semua dengan balasan ganjaran dunia akhirat.


Untuk pengetahuan semua, saya akan belajar syllabus SPM aliran sains tulen & universiti seperti algebra, calculatus, bahasa jepun & perancis.

Amin..........

Blog lain

Malaysia Secara Ringkas

Sejarah menarik; sejak abad ke-15 ketika Melaka merupakan sebuah pelabuhan dagangan penting, telah membentuk Malaysia menjadi sebuah negara beraneka budaya yang berbeza. Percutian ke Malaysia membuahkan pengalaman manis dengan penduduknya yang amat mesra, sementara kemudahan moden yang tersedia memastikan percutian anda mudah dan selesa. Mengenali Malaysia, bererti mencintai Malaysia - negara yang tersohor dengan pilihan makanan, kepelbagaian hutan hujan berusia jutaan tahun, bangunan pencakar langit yang canggih dan pesta pelbagai warna yang gemilang.

Muat turun Risalah: Percutian Menarik

Wahai rakyat Malaysia, peliharalah kemerdekaan dengan sebaik-baiknya supaya Malaysia kekal makmur & selamat dilawati oleh pelancong luar. MERDEKA!!!!!

Selamat menyambut kemerdekaan ke 54

"Transformasi Berjaya,Rakyat Sejahtera"

Carian pintas artikel pelancongan pilihan anda

WOW!!

The wonders of places and the best Asia destination

I love Malaysia!!!!!!!

22 Mei 2012

Jejak Portugis di Melaka


Jejak Portugis di Melaka

BARANG siapa yang ingin menawan Venice, Itali sekitar 500 tahun lalu, mereka perlu berjaya menawan Melaka. Begitulah hebatnya Melaka sebagai kota perdagangan dunia pada masa itu yang digambarkan pelayar Portugal, Tom Pires dalam bukunya Suma Oriental.
Atas sebab itulah, penjajah Eropah mula berminat untuk menakluki Melaka yang menjanjikan sumber kekayaan dunia dan menguasai bahagian timur dunia ketika itu.
Hasil dagangan utama seperti rempah ratus yang harganya lebih tinggi daripada emas membuatkan orang Eropah begitu berminat untuk menawan kota masyhur berkenaan.
Niat mereka akhirnya kesampaian apabila bangsa Eropah yang dipelopori Portugis berjaya menakluki Melaka pada 24 Ogos 1511, sekali gus meruntuhkan Empayar Melayu Melaka pada era pemerintahan Sultan Mahmud Shah.
Gabenor dan Ketua Nakhoda Portugis di Timur, Alfonso D’ Albuquerque merupakan individu yang bertanggungjawab menakluki Melaka bersama 800 tentera Portugis dan 600 India Malabar dari Goa.
Itulah perjalanan sejarah yang menjadikan Melaka hari ini masih dipenuhi peninggalan Portugis seperti gereja, kubur dan juga kota lama.
Walaupun peristiwa itu telah berlaku lebih 500 tahun lalu, peninggalannya masih dirasai termasuk sebuah kampung yang dibuka pada 1930 bagi menempatkan kaum Portugis.
Kampung yang terletak di Ujong Pasir itu turut diwartakan sebagai perkampungan warisan oleh Kerajaan Negeri Melaka pada tahun 2002.
Wartawan S2, MUHAMAD AMIRUL AFIQ MASTOR dan jurugambar ASWAD YAHYA menjejaki kehidupan masyarakat Portugis dan sejarah perkampungan itu.
Selain itu, ia turut menyingkap peninggalan Portugis yang merupakan penjajah Eropah pertama bertapak
di Melaka.

Tiada ulasan:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails