1 Malaysia

1 Malaysia
Peliharalah keamanan negara

MERDEKA! MERDEKA!

Doakan saya

Assalamualaikum wbt.


Semasa saya di Sekolah Permata Pintar, saya menyeru semua pengunjung blog ini doakan saya semoga:


1. Berjaya dengan keputusan cemerlang dalam setiap ujian semester SPM terutama yang diadakan bulan Mac dengan A.


2. Diberi kefahaman tinggi dalam memahami pelajaran SPM terutama elektif sains & universiti.


3. Lepasi skor ujian TOFEL(ujian bahasa inggeris), supaya dapat ambil ujian SAT & akhirnya ke universiti di Amerika Syarikat atau London dalam kerjaya saintis.


4. Lindungilah saya supaya sentiasa di bawah penjagaan Allah swt.


5. Diberi kejayaan mewakili apa-apa pertandingan seperti genius olimpiad atau sebagainya di peringkat antarabangsa atau kebangsaan serta sukan sekali.


6. Diberi ketaqwaan yang tinggi.


7. Kalau tidak dapat sekalipun ke AS, doakan saya supaya result SPM saya serta O & A level excellent supaya dapat kerjaya tinggi lumayan & belajar di overseas.


8. Doakan saya juga semoga tidak lalai mengingati Allah swt apabila saya berjaya nanti & dapat menggunakan kebijaksanaan serta kejayaan gemilang itu ke arah jalan Allah swt & Rasul demi meninggikan syariat islam & menyumbang kemajuan di Malaysia setaraf negara barat. Hal ini kerana saya merupakan aset harapan negara. Insya-Allah. Kalau ingin islam & Malaysia maju, doakan saya.


9.Kepada sesiapa yang doakan saya & dimakbulkan Allah swt, Dia akan balas kalian semua dengan balasan ganjaran dunia akhirat.


Untuk pengetahuan semua, saya akan belajar syllabus SPM aliran sains tulen & universiti seperti algebra, calculatus, bahasa jepun & perancis.

Amin..........

Blog lain

Malaysia Secara Ringkas

Sejarah menarik; sejak abad ke-15 ketika Melaka merupakan sebuah pelabuhan dagangan penting, telah membentuk Malaysia menjadi sebuah negara beraneka budaya yang berbeza. Percutian ke Malaysia membuahkan pengalaman manis dengan penduduknya yang amat mesra, sementara kemudahan moden yang tersedia memastikan percutian anda mudah dan selesa. Mengenali Malaysia, bererti mencintai Malaysia - negara yang tersohor dengan pilihan makanan, kepelbagaian hutan hujan berusia jutaan tahun, bangunan pencakar langit yang canggih dan pesta pelbagai warna yang gemilang.

Muat turun Risalah: Percutian Menarik

Wahai rakyat Malaysia, peliharalah kemerdekaan dengan sebaik-baiknya supaya Malaysia kekal makmur & selamat dilawati oleh pelancong luar. MERDEKA!!!!!

Selamat menyambut kemerdekaan ke 54

"Transformasi Berjaya,Rakyat Sejahtera"

Carian pintas artikel pelancongan pilihan anda

WOW!!

The wonders of places and the best Asia destination

I love Malaysia!!!!!!!

30 Januari 2011

Pusat selidik ekologi terbesar dunia

rbesar dunia


NAJIB Tun Razak melambai tangan sewaktu menyeberangi Jambatan Maliau bersama Musa Aman sewaktu melawat Kem Kesedaran Alam Sekitar di kawasan pemuliharaan Lembangan Maliau, Sabah, semalam.


TAWAU 29 Jan. - Lembangan Maliau akan menjadi pusat penyelidikan ekologi terbesar dunia hasil penubuhan Pusat Pembelajaran Lembangan Maliau dan pelancaran program penyelidikan di kawasan hutan pemuliharaan terkenal itu.
Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, pelaksanaan kedua-dua projek di kawasan hutan perlindungan yang juga dikenali sebagai 'The Lost World' (Dunia yang hilang) Sabah itu membuktikan komitmen negara dalam memulihara alam sekitar dan menguruskan hutan secara mapan.
"Projek penyelidikan selama 10 tahun itu bertujuan mengkaji kesan alam sekitar daripada aktiviti pengubahsuaian hutan seperti pembalakan dan pembangunan ladang dari kawasan hutan," katanya ketika merasmikan pusat kajian itu yang terletak kira-kira empat jam perjalanan dari sini.
Katanya, projek penyelidikan dikenali sebagai Kestabilan Ekosistem Hutan Yang Berubah (SAFE) itu melibatkan kerjasama antara Yayasan Sime Darby dengan saintis dari Program Penyelidikan Hutan Hujan Asia Tenggara Royal Society, United Kingdom.
Dalam lawatan pendek hari ini, Najib yang menjadi Perdana Menteri pertama melawat kawasan itu juga sempat meluangkan masa menaiki 'skybridge' atau laluan kanopi merentasi Sungai Maliau di Kem Belian yang terletak tidak jauh dari sini.
Najib berkata, Lembangan Maliau akan memainkan peranan penting dalam penyelidikan tersebut kerana ia mengandungi flora dan fauna unik serta beberapa spesies haiwan dilindungi.
"Hanya 25 peratus daripada kawasan hutan Lembangan Maliau yang terdiri daripada kawasan seluas 58,000 hektar telah diteroka setakat ini melalui ekspedisi-ekspedisi yang dijalankan pada 1986, 1996, 2001 dan 2005.
"Difahamkan jumlah air terjun yang terdapat di kawasan ini melebihi di Semenanjung Malaysia dan setakat ini 40 daripadanya telah ditemui," katanya.
Beliau berkata, kelebihan lembangan itu menjadikan ia sebagai kawasan yang sangat sesuai untuk menjalankan penyelidikan jangka panjang memandangkan Malaysia merupakan salah satu daripada 12 negara yang mempunyai mega biodiversiti di dunia.
Katanya, penghargaan kepada ciri-ciri unik, kepelbagaian dan nilai yang ditawarkan oleh hutan hujan tropika negara, kita mesti melindungi sistem dan sumber alam ini selaras dengan Konvensyen Kepelbagaian Biologi.
"Hasil penyelidikan projek ini bukan sahaja akan memberi faedah kepada ahli akademik tetapi juga kesan kepada negara, industri kelapa sawit, Kumpulan Sime Darby dan masyarakat melalui kesedaran awam, pembinaan keupayaan, peluang pekerjaan dan faedah ekonomi masyarakat setempat," katanya.
Katanya, setakat ini tiada kajian menyeluruh dijalankan dalam mengenal pasti kesan penebangan hutan kepada hidupan liar, kualiti air, kestabilan tanah, suhu dan sebagainya.
"Sehubungan itu, kajian ini akan menjadi penyumbang utama kepada kita untuk memahami bagaimana biodiversiti boleh dilindungi dan diuruskan dengan baik di kawasan perladangan yang dibangunkan," katanya.
Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri Musa Aman berkata, projek SAFE juga akan melibatkan kerjasama dengan Jabatan Perhutanan Sabah, Yayasan Sabah dan Imperial College.
Katanya, Lembangan Maliau yang terletak di selatan negeri itu telah mendapat pengiktirafan antarabangsa dan dikategorikan sebagai Hutan Simpan Perlindungan Kelas 1, iaitu ia tidak boleh diteroka kini dan juga masa depan.
Pusat Pembelajaran Lembangan Maliau mula dibina pada Oktober 1999 dan siap pada September 2003. Syarikat IKEA menjadi penyumbang utama kepada pembangunan pusat kajian ini.
yang menyumbang pembinaan kem satelit, jambatan dan laluan, menara tinjau dan jambatan gantung Maliau.
Pengerusi Yayasan Sime Darby, Tun Musa Hitam pula berkata, sumbangan sebanyak RM30 juta oleh yayasan untuk projek itu membuktikan syarikat perladangan di Malaysia bertanggungjawab terhadap pemuliharaan alam sekitar di sebalik usaha pembukaan ladang-ladang baru.

Tiada ulasan:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails