1 Malaysia

1 Malaysia
Peliharalah keamanan negara

MERDEKA! MERDEKA!

Doakan saya

Assalamualaikum wbt.


Semasa saya di Sekolah Permata Pintar, saya menyeru semua pengunjung blog ini doakan saya semoga:


1. Berjaya dengan keputusan cemerlang dalam setiap ujian semester SPM terutama yang diadakan bulan Mac dengan A.


2. Diberi kefahaman tinggi dalam memahami pelajaran SPM terutama elektif sains & universiti.


3. Lepasi skor ujian TOFEL(ujian bahasa inggeris), supaya dapat ambil ujian SAT & akhirnya ke universiti di Amerika Syarikat atau London dalam kerjaya saintis.


4. Lindungilah saya supaya sentiasa di bawah penjagaan Allah swt.


5. Diberi kejayaan mewakili apa-apa pertandingan seperti genius olimpiad atau sebagainya di peringkat antarabangsa atau kebangsaan serta sukan sekali.


6. Diberi ketaqwaan yang tinggi.


7. Kalau tidak dapat sekalipun ke AS, doakan saya supaya result SPM saya serta O & A level excellent supaya dapat kerjaya tinggi lumayan & belajar di overseas.


8. Doakan saya juga semoga tidak lalai mengingati Allah swt apabila saya berjaya nanti & dapat menggunakan kebijaksanaan serta kejayaan gemilang itu ke arah jalan Allah swt & Rasul demi meninggikan syariat islam & menyumbang kemajuan di Malaysia setaraf negara barat. Hal ini kerana saya merupakan aset harapan negara. Insya-Allah. Kalau ingin islam & Malaysia maju, doakan saya.


9.Kepada sesiapa yang doakan saya & dimakbulkan Allah swt, Dia akan balas kalian semua dengan balasan ganjaran dunia akhirat.


Untuk pengetahuan semua, saya akan belajar syllabus SPM aliran sains tulen & universiti seperti algebra, calculatus, bahasa jepun & perancis.

Amin..........

Blog lain

Malaysia Secara Ringkas

Sejarah menarik; sejak abad ke-15 ketika Melaka merupakan sebuah pelabuhan dagangan penting, telah membentuk Malaysia menjadi sebuah negara beraneka budaya yang berbeza. Percutian ke Malaysia membuahkan pengalaman manis dengan penduduknya yang amat mesra, sementara kemudahan moden yang tersedia memastikan percutian anda mudah dan selesa. Mengenali Malaysia, bererti mencintai Malaysia - negara yang tersohor dengan pilihan makanan, kepelbagaian hutan hujan berusia jutaan tahun, bangunan pencakar langit yang canggih dan pesta pelbagai warna yang gemilang.

Muat turun Risalah: Percutian Menarik

Wahai rakyat Malaysia, peliharalah kemerdekaan dengan sebaik-baiknya supaya Malaysia kekal makmur & selamat dilawati oleh pelancong luar. MERDEKA!!!!!

Selamat menyambut kemerdekaan ke 54

"Transformasi Berjaya,Rakyat Sejahtera"

Carian pintas artikel pelancongan pilihan anda

WOW!!

The wonders of places and the best Asia destination

I love Malaysia!!!!!!!

26 Mac 2011

Puncak Pinnacles ditawan


KEJAYAAN tiba di puncak Pinnacles dianggap cabaran paling getir di Asia Tenggara.

Mungkin ramai tidak mengetahui bahawa Pinnacles juga terdapat di Taman Negara Mulu yang banyak menyimpan pelbagai rahsia dan khazanah alam semulajadi.
Keadaan ini menyebabkan jumlah pelancong terutama dari luar negara yang datang ke Mulu sentiasa bertambah dari tahun ke tahun.
Bagi pelancong asing, kedatangan ke Mulu seolah-olah satu kemestian apabila melancong ke Malaysia.
Mereka ini pasti akan singgah ke Taman Negara Mulu selepas menghabiskan percutian ke destinasi lain sekitar negara ini.
Ramai kalangan pelancong berpendapat kehadiran mereka di Mulu bukan sahaja disebabkan suasananya yang tenang, malah ia merupakan satu aktiviti paling mencabar dan getir apabila dikaitkan dengan Pinnacles.
Walhal Pinnacles itu sendiri bukanlah satu puncak yang tertinggi di Malaysia dan bukan juga puncak tertinggi di Asia Tenggara.
Hanya mereka yang pernah berkunjung ke Mulu dan dapat berada di puncak Pinnacles sahaja yang tahu betapa mencabarnya puncak berkenaan.
Setiap orang yang berjaya menjejakkan kaki ke puncak Pinnacles pasti akan menganggap mereka telah berjaya berada di puncak gunung yang tertinggi sekali di Asia Tenggara.
Perasaan ini muncul kerana Pinnacles dianggap dan diiktiraf sebagai cabaran paling getir di Asia Tenggara berbanding mana-mana gunung yang terdapat di negara ini mahupun negara-negara lain sekitar Asia Tenggara.
Walaupun puncak Pinnacles tidaklah setinggi gunung lain seperti Gunung Kinabalu, cabaran getir untuk mendaki Pinnacles memerlukan tenaga berganda-ganda.
Tidak hairanlah apabila Pinnacles mendapat gelaran di kalangan pelancong luar dan dalam negara, sebagai 'cabaran paling sukar' atau 'cabaran paling getir' di Asia Tenggara.
Untuk mendaki Pinnacles, seseorang perlu terlebih dahulu membuat persediaan rapi. Persediaan ini meliputi fizikal dan mental.
Mungkin bunyinya mudah, namun hakikat sebenar ramai juga pelancong yang cuba mendaki Pinnacles berakhir dengan hampa disebabkan tiada persediaan.
Mereka hanya mampu bertahan di separuh jalan setelah melalui cabaran paling getir apabila kepenatan.
Sebelum ke Pinnacles, setiap pelancong perlu bermalam di Camp 5. Untuk ke kem berkenaan, seseorang perlu berjalan sejauh 8 kilometer dari Taman Negara Mulu.
Pelancong yang bermalam di Camp 5 akan hanya dibenarkan mendaki Pinnacles pada keesokan harinya.
Waktu paling baik memulakan pendakian dari Camp 5 ialah pukul 6 pagi. Pendakian ke Pinnacles memerlukan persiapan rapi antaranya pemakaian kasut yang sesuai, membawa makanan bertenaga dan air secukupnya.
Malah, pelancong digalakkan membawa air minuman melebihi tiga liter dan seelok-eloknya air itu dicampurkan dengan sejenis garam bagi mengelakkan hidrasi.
Seseorang pendaki itu akan berjalan sejauh 2.4 kilometer untuk mendaki puncak Pinnacles, namun pendakian bertambah sukar selepas 200 meter perjalanan dimulakan.
Ini kerana, kawasan pendakian itu kebanyakannya berada pada kedudukan menegak sehingga 75 darjah.
Lebih mencabar apabila, sepanjang perjalanan seseorang perlu menempuh laluan batu-batu tajam (Pinnacles) dan akar-akar kayu yang menutup muka bumi.
Disebabkan pendakian menegak itu, selain perlu menggunakan kekuatan tangan serta kaki, pendaki juga harus berhati-hati apabila melalui kawasan bertali dan anak-anak tangga.
Kira-kira 16 anak tangga perlu dilalui sebaik sahaja sampai pada jarak antara 1,800 hingga 2,000 meter dari Camp 5.
Semasa pendakian tiba pada tahap 1,800 meter, kawasan di situ digelar 'mini Pinnacles', seseorang akan mengetahui sejauh mana kemampuan masing-masing sama ada hendak meneruskan perjalanan atau sebaliknya.
Malah, pihak pengurusan Taman Negara Mulu mensyaratkan, mana-mana orang yang gagal sampai ke tangga pertama pada jarak 1,800 meter atau mini Pinnacles selepas pukul 11 pagi, tidak dibenarkan meneruskan pendakian.
Ketika melalui anak-anak tangga yang disediakan dalam keadaan menegak, mendatar dan sebagainya, seseorang juga perlu sentiasa berhati-hati kerana kecuaian semasa pendakian boleh menyebabkan seseorang itu tercedera.
Pendaki harus memastikan mereka masih bertenaga kerana kecuaian boleh menyebabkan berlaku kemalangan.
Keadaan semasa melalui anak-anak tangga boleh mempengaruhi pendaki kerana persekitaran yang berbatu tirus.
Namun, sebaik sahaja sampai di puncak pinnacles, semua cabaran getir yang dilalui tadi, akan terubat apabila melihat keindahan dengan suasana berkabus di puncak Pinnacles.
Di puncak Pinnacles, kita pasti terpesona melihat batu-batu tirus yang indah dan sekali gus mendatangkan perasaan damai serta tenang.
Kebanyakan pelancong yang berjaya ke puncak pasti tidak melepaskan peluang merakamkan gambar kenangan yang berlatar belakangkan batu-batu tirus.
Satu perkara lagi yang agak menarik, ramai pendaki akan mengambil kesempatan untuk menelefon orang tersayang ketika berada di puncak Pinnacles memandangkan tiada talian telefon semasa di Camp 5.
Satu lagi perkara yang unik, setiap pengunjung yang tiba di puncak Pinnacles akan mendapati dua atau tiga ekor tupai seolah-olah menyambut kehadiran mereka.
Tupai-tupai berkenaan seperti sudah biasa dan menunggu kehadiran pelancong untuk mendapatkan makanan.
Selain Pinnacles, pelancong yang berkunjung ke Mulu berpeluang melihat beberapa buah gua seperti Gua Rusa yang didiami berjuta-juta kelawar, Gua Lang, Gua Air Jernih, Gua Angin dan sebagainya apabila berada di Taman Negara Mulu.
Setiap gua mempunyai keunikan tersendiri dengan batu-batu yang dibentuk berjuta-juta tahun lalu.
Seperkara lagi yang menarik, Taman Negara Mulu juga terdapat kanopi (jambatan gantung dari pokok ke pokok) yang terpanjang di dunia iaitu 480 meter.
Berada di Mulu, pelancong bukan sahaja boleh menyewa dan bermalam di Taman Negara Mulu, juga boleh tinggal di Royal Mulu Resort yang menyediakan penginapan serba lengkap dengan aktiviti-aktiviti lasak sampingan.
Royal Mulu Resort dilengkap pelbagai kemudahan dan pelancong berpeluang menyaksikan pertunjukan kebudayaan jika tinggal di resort ini.
Pelancong boleh melayari laman web dari Taman Negara Mulu dan Royal Mulu Resort bagi mendapatkan maklumat dan keterangan lanjut untuk berkunjung ke Mulu.
Di samping itu, seseorang itu juga boleh mendapatkan segala maklumat lengkap mengenai destinasi-destinasi menarik di seluruh Sarawak dengan melayari laman web atau menghubungi Sarawak Tourism Board (STB) iaitu www.sarawaktourism.com.

Tiada ulasan:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails