1 Malaysia

1 Malaysia
Peliharalah keamanan negara

MERDEKA! MERDEKA!

Doakan saya

Assalamualaikum wbt.


Semasa saya di Sekolah Permata Pintar, saya menyeru semua pengunjung blog ini doakan saya semoga:


1. Berjaya dengan keputusan cemerlang dalam setiap ujian semester SPM terutama yang diadakan bulan Mac dengan A.


2. Diberi kefahaman tinggi dalam memahami pelajaran SPM terutama elektif sains & universiti.


3. Lepasi skor ujian TOFEL(ujian bahasa inggeris), supaya dapat ambil ujian SAT & akhirnya ke universiti di Amerika Syarikat atau London dalam kerjaya saintis.


4. Lindungilah saya supaya sentiasa di bawah penjagaan Allah swt.


5. Diberi kejayaan mewakili apa-apa pertandingan seperti genius olimpiad atau sebagainya di peringkat antarabangsa atau kebangsaan serta sukan sekali.


6. Diberi ketaqwaan yang tinggi.


7. Kalau tidak dapat sekalipun ke AS, doakan saya supaya result SPM saya serta O & A level excellent supaya dapat kerjaya tinggi lumayan & belajar di overseas.


8. Doakan saya juga semoga tidak lalai mengingati Allah swt apabila saya berjaya nanti & dapat menggunakan kebijaksanaan serta kejayaan gemilang itu ke arah jalan Allah swt & Rasul demi meninggikan syariat islam & menyumbang kemajuan di Malaysia setaraf negara barat. Hal ini kerana saya merupakan aset harapan negara. Insya-Allah. Kalau ingin islam & Malaysia maju, doakan saya.


9.Kepada sesiapa yang doakan saya & dimakbulkan Allah swt, Dia akan balas kalian semua dengan balasan ganjaran dunia akhirat.


Untuk pengetahuan semua, saya akan belajar syllabus SPM aliran sains tulen & universiti seperti algebra, calculatus, bahasa jepun & perancis.

Amin..........

Blog lain

Malaysia Secara Ringkas

Sejarah menarik; sejak abad ke-15 ketika Melaka merupakan sebuah pelabuhan dagangan penting, telah membentuk Malaysia menjadi sebuah negara beraneka budaya yang berbeza. Percutian ke Malaysia membuahkan pengalaman manis dengan penduduknya yang amat mesra, sementara kemudahan moden yang tersedia memastikan percutian anda mudah dan selesa. Mengenali Malaysia, bererti mencintai Malaysia - negara yang tersohor dengan pilihan makanan, kepelbagaian hutan hujan berusia jutaan tahun, bangunan pencakar langit yang canggih dan pesta pelbagai warna yang gemilang.

Muat turun Risalah: Percutian Menarik

Wahai rakyat Malaysia, peliharalah kemerdekaan dengan sebaik-baiknya supaya Malaysia kekal makmur & selamat dilawati oleh pelancong luar. MERDEKA!!!!!

Selamat menyambut kemerdekaan ke 54

"Transformasi Berjaya,Rakyat Sejahtera"

Carian pintas artikel pelancongan pilihan anda

WOW!!

The wonders of places and the best Asia destination

I love Malaysia!!!!!!!

02 April 2011

Terokai dunia antartik di Langkawi


Pelbagai jenis batu karang turut dipamerkan di bahagian Sub Antartik.Melihat gelagat spesies burung hitam putih yang tidak boleh terbang itu, sudah tentu menghiburkan lebih-lebih lagi kerana haiwan akuatik tersebut mustahil untuk dilihat berkeliaran di Malaysia.
Namun kini, berdasarkan teknologi masa kini, penguin dewasa mampu hidup di Pulau Langkawi, Kedah.
Bagi mereka yang mahu melihat dengan lebih dekat gelagat nakal hidupan marin itu silalah berkunjung ke Underwater World Langkawi yang terletak di lokasi kegemaran ramai, Pantai Cenang.
Di Underwater World Langkawi, pengunjung didedahkan kepada pengalaman kehidupan pelbagai spesies hidupan liar yang hidup pada tiga ekosistem berbeza iaitu bersuhu tropika, sederhana dan sejuk.
Di bahagian Sub Antartik misalnya, kedatangan pengunjung akan disambut oleh aksi akrobatik dari anjing laut berbulu yang diberi nama sebagai Karen dan Nano.
Bahagian ini merupakan bahagian terbesar di Underwater World Langkawi dan ia meliputi kawasan seluas 60,000 kaki persegi.
Malah di bahagian itu juga, pengunjung berpeluang untuk melihat dua spesies penguin iaitu penguin berkaki hitam dan rock hopper.
Walaupun habitat asal haiwan tersebut agak berbeza dengan habitat asal, spesies penguin daripada Afrika Selatan itu semakin membiak tanpa bantuan inkubator.
Pada mulanya, Underwater World hanya membawa masuk 22 spesies penguin berkaki hitam dan lima ekor penguin rock hopper untuk dipamerkan kepada pengunjung.
Bagaimanapun, sehingga kini terdapat lebih 70 ekor penguin yang ditempatkan di sebuah kolam gergasi yang direka khas buat spesis hidupan marin itu.
Kolam tersebut bersuhu 15 hingga 17 darjah celsius dan suhu tersebut direka berdasarkan suhu habitat asalnya.
Pengunjung juga berpeluang untuk menerokai hidupan ikan air tawar di River Eco-System.
Di sini terdapat 10 tangki akuarium menempatkan beberapa hidupan reptilia yang ada di antaranya agak sukar ditemui di negara ini.
Antara hidupan yang terdapat di bahagian tersebut ialah iguana hijau, cicak Afrika, Chinese water dragon, cicak biru dari Indonesia dan sebagainya.
Manakala di bahagian kedua pula, pengunjung akan di bawa menjelajahi kawasan hutan hujan Tropika buatan manusia yang menempatkan lebih 4,000 spesies ikan air tawar dan 500 spesies hidupan liar yang lain.
Underwater World dibuka kepada pengunjung bermula pada pukul 10 pagi hingga 6 petang (Isnin hingga selasa) manakala pada musim cuti pula ia dibuka pada pukul 9.30 pagi hingga 6.30 petang.
Setiap pengunjung dikenakan bayaran sebanyak RM 38 (dewasa) dan RM 28 (kanak-kanak).
Untuk maklumat lanjut mengenai Underwater World Langkawi, sila layari laman webwww.underwaterworldlangkawi. com.my.

Tiada ulasan:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails