1 Malaysia

1 Malaysia
Peliharalah keamanan negara

MERDEKA! MERDEKA!

Doakan saya

Assalamualaikum wbt.


Semasa saya di Sekolah Permata Pintar, saya menyeru semua pengunjung blog ini doakan saya semoga:


1. Berjaya dengan keputusan cemerlang dalam setiap ujian semester SPM terutama yang diadakan bulan Mac dengan A.


2. Diberi kefahaman tinggi dalam memahami pelajaran SPM terutama elektif sains & universiti.


3. Lepasi skor ujian TOFEL(ujian bahasa inggeris), supaya dapat ambil ujian SAT & akhirnya ke universiti di Amerika Syarikat atau London dalam kerjaya saintis.


4. Lindungilah saya supaya sentiasa di bawah penjagaan Allah swt.


5. Diberi kejayaan mewakili apa-apa pertandingan seperti genius olimpiad atau sebagainya di peringkat antarabangsa atau kebangsaan serta sukan sekali.


6. Diberi ketaqwaan yang tinggi.


7. Kalau tidak dapat sekalipun ke AS, doakan saya supaya result SPM saya serta O & A level excellent supaya dapat kerjaya tinggi lumayan & belajar di overseas.


8. Doakan saya juga semoga tidak lalai mengingati Allah swt apabila saya berjaya nanti & dapat menggunakan kebijaksanaan serta kejayaan gemilang itu ke arah jalan Allah swt & Rasul demi meninggikan syariat islam & menyumbang kemajuan di Malaysia setaraf negara barat. Hal ini kerana saya merupakan aset harapan negara. Insya-Allah. Kalau ingin islam & Malaysia maju, doakan saya.


9.Kepada sesiapa yang doakan saya & dimakbulkan Allah swt, Dia akan balas kalian semua dengan balasan ganjaran dunia akhirat.


Untuk pengetahuan semua, saya akan belajar syllabus SPM aliran sains tulen & universiti seperti algebra, calculatus, bahasa jepun & perancis.

Amin..........

Blog lain

Malaysia Secara Ringkas

Sejarah menarik; sejak abad ke-15 ketika Melaka merupakan sebuah pelabuhan dagangan penting, telah membentuk Malaysia menjadi sebuah negara beraneka budaya yang berbeza. Percutian ke Malaysia membuahkan pengalaman manis dengan penduduknya yang amat mesra, sementara kemudahan moden yang tersedia memastikan percutian anda mudah dan selesa. Mengenali Malaysia, bererti mencintai Malaysia - negara yang tersohor dengan pilihan makanan, kepelbagaian hutan hujan berusia jutaan tahun, bangunan pencakar langit yang canggih dan pesta pelbagai warna yang gemilang.

Muat turun Risalah: Percutian Menarik

Wahai rakyat Malaysia, peliharalah kemerdekaan dengan sebaik-baiknya supaya Malaysia kekal makmur & selamat dilawati oleh pelancong luar. MERDEKA!!!!!

Selamat menyambut kemerdekaan ke 54

"Transformasi Berjaya,Rakyat Sejahtera"

Carian pintas artikel pelancongan pilihan anda

WOW!!

The wonders of places and the best Asia destination

I love Malaysia!!!!!!!

13 November 2010

Beriadah di Putrajaya


BerkayaK merupakan antara aktiviti yang mendapat sambutan di Tasik Putrajaya.
TASIK Putrajaya mempunyai keluasan kira-kira 400 hekter dan dibina dengan melimpahkan lembah Sungai Chuau serta Sungai Bisa.
Di tengah-tengah tasik itu dibina sebuah pulau buatan manusia yang menempatkan beberapa kementerian dan agensi kerajaan, termasuklah Masjid Al-Mizan (Masjid Besi) dan Istana Keadilan.
Tasik itu juga memberi peluang kepada para pengunjung untuk menikmati hampir keseluruhan kawasan pusat pentadbiran kerajaan Persekutuan itu dengan belayar bersama Cruise Tasik yang beroperasi bersebelahan Masjid Putra.
Namun begitu, pihak Perbadanan Putrajaya mahu menjadikan Tasik Putrajaya itu lebih mesra orang ramai, termasuk di kalangan komuniti yang tinggal di Putrajaya itu sendiri.
''Kita mahu memberi banyak pilihan kepada orang ramai yang datang ke Putrajaya untuk menikmati keindahan panorama tasik dan seni reka bentuk bangunan kerajaan, rumah dan kawasan komersial yang ada.
''Tetapi dalam masa yang sama, kami juga mahu orang ramai memahami kenapa kita perlu menjaga alam sekitar untuk generasi akan datang," kata Presidennya, Tan Sri Samsudin Osman yang ditemui di Kelab Tasik Putrajaya, Putrajaya, baru-baru ini.
Atas sebab itulah, Samsudin berkata, pihak perbadanan membina laluan pesisiran di sepanjang Tasik Putrajaya itu.
''Laluan itu meliputi sejauh lebih kurang 40 kilometer (km) dan ia merangkumi keseluruhan pulau buatan manusia itu iaitu kira-kira 12 km.
''Tanah besar pula, ia merangkumi dari Taman Wetland hingga ke Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya (PICC) yang terletak di selatan Putrajaya," katanya.
Bagaimanapun, beliau menambah, walaupun laluan pesisiran tasik itu adalah kawasan awam tetapi ada beberapa kawasan laluannya yang dianggap sebagai kawasan keselamatan utama.
''Maka laluan tersebut tidak disediakan sambungannya ke kawasan sedemikian," katanya ketika ditemui di Kelab Tasik Putrajaya, Putrajaya, baru-baru ini.
Samsudin berkata, tujuan laluan itu dibina adalah untuk rekreasi dan memudahkan orang ramai untuk akses ke Tasik Putrajaya.
Beliau berkata, ia juga untuk kerja-kerja penyelenggaraan tasik dan akses ke Gross Polutant Trap yang terdapat di kawasan berhampiran gigi air di sekeliling tasik.
''Tujuan pesisiran dibina pula adalah sebagai penampan dan penapis air larian permukaan ke Tasik Putrajaya," katanya.
Antara kaedah pengangkutan yang sesuai untuk melalui laluan pesisiran tasik itu adalah berbasikal sama ada berkumpulan atau individu.
Lebih-lebih lagi bagi kalangan mereka yang mahu menikmati kesegaran udara dan kehijauan tasik sambil beriadah bagi menyihatkan badan.
Ini kerana, berbasikal bukan hanya menjimat sumber alam tetapi amalan itu dapat menyumbang kepada kelestarian hidup manusia.
Berbanding dengan kenderaan bermotor yang mengeluarkan gas yang mencemar udara, basikal lebih mesra.
Ia juga menjimat kegunaan tanah kerana mengguna ruangan kecil berbanding dengan kenderaan bermotor.
Ditambah pula dengan laluannya yang tidak berbukit dan mempunyai lampu jalan bagi mereka yang gemar berbasikal pada waktu malam.
Tidak hairanlah, pihak Perbadanan Putrajaya telah mewujudkan wakaf di sepanjang laluan persisiran tasik itu sebagai tempat berteduh atau rehat.
Menurut Samsudin, sehingga kini terdapat 10 buah wakaf yang terdapat di sepanjang laluan itu sama ada di presint kediaman, pejabat kerajaan mahupun Taman Wetland.
''Kita tahu setiap hujung minggu dan malam minggu, ramai orang datang ke Putrajaya untuk berbasikal sama ada berkumpulan atau individu.
''Sebab itu, kita menyediakan ruang tempat letak kereta yang berhampiran dengan laluan persisiran tasik itu," katanya. Dalam masa sama, beliau menambah, pihaknya kini sedang menjalankan kajian bagi meningkatkan lagi tahap keselesaan laluan itu kepada orang ramai.
''Kami mahu jadikan laluan persisiran itu sebagai destinasi utama bagi mereka yang gemar berbasikal," katanya.

Tiada ulasan:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails