1 Malaysia

1 Malaysia
Peliharalah keamanan negara

MERDEKA! MERDEKA!

Doakan saya

Assalamualaikum wbt.


Semasa saya di Sekolah Permata Pintar, saya menyeru semua pengunjung blog ini doakan saya semoga:


1. Berjaya dengan keputusan cemerlang dalam setiap ujian semester SPM terutama yang diadakan bulan Mac dengan A.


2. Diberi kefahaman tinggi dalam memahami pelajaran SPM terutama elektif sains & universiti.


3. Lepasi skor ujian TOFEL(ujian bahasa inggeris), supaya dapat ambil ujian SAT & akhirnya ke universiti di Amerika Syarikat atau London dalam kerjaya saintis.


4. Lindungilah saya supaya sentiasa di bawah penjagaan Allah swt.


5. Diberi kejayaan mewakili apa-apa pertandingan seperti genius olimpiad atau sebagainya di peringkat antarabangsa atau kebangsaan serta sukan sekali.


6. Diberi ketaqwaan yang tinggi.


7. Kalau tidak dapat sekalipun ke AS, doakan saya supaya result SPM saya serta O & A level excellent supaya dapat kerjaya tinggi lumayan & belajar di overseas.


8. Doakan saya juga semoga tidak lalai mengingati Allah swt apabila saya berjaya nanti & dapat menggunakan kebijaksanaan serta kejayaan gemilang itu ke arah jalan Allah swt & Rasul demi meninggikan syariat islam & menyumbang kemajuan di Malaysia setaraf negara barat. Hal ini kerana saya merupakan aset harapan negara. Insya-Allah. Kalau ingin islam & Malaysia maju, doakan saya.


9.Kepada sesiapa yang doakan saya & dimakbulkan Allah swt, Dia akan balas kalian semua dengan balasan ganjaran dunia akhirat.


Untuk pengetahuan semua, saya akan belajar syllabus SPM aliran sains tulen & universiti seperti algebra, calculatus, bahasa jepun & perancis.

Amin..........

Blog lain

Malaysia Secara Ringkas

Sejarah menarik; sejak abad ke-15 ketika Melaka merupakan sebuah pelabuhan dagangan penting, telah membentuk Malaysia menjadi sebuah negara beraneka budaya yang berbeza. Percutian ke Malaysia membuahkan pengalaman manis dengan penduduknya yang amat mesra, sementara kemudahan moden yang tersedia memastikan percutian anda mudah dan selesa. Mengenali Malaysia, bererti mencintai Malaysia - negara yang tersohor dengan pilihan makanan, kepelbagaian hutan hujan berusia jutaan tahun, bangunan pencakar langit yang canggih dan pesta pelbagai warna yang gemilang.

Muat turun Risalah: Percutian Menarik

Wahai rakyat Malaysia, peliharalah kemerdekaan dengan sebaik-baiknya supaya Malaysia kekal makmur & selamat dilawati oleh pelancong luar. MERDEKA!!!!!

Selamat menyambut kemerdekaan ke 54

"Transformasi Berjaya,Rakyat Sejahtera"

Carian pintas artikel pelancongan pilihan anda

WOW!!

The wonders of places and the best Asia destination

I love Malaysia!!!!!!!

21 Mei 2011

Mandi-manda sampai pagi!

KEBIASAANNYA, kita mengelak untuk berendam di dalam air untuk sebarang aktiviti mandi-manda. Namun berbeza dengan pengunjung di kolam ini. Mereka gemar berendam sampai ke pagi! Begitulah keunikan Pusat Rekreasi Air Panas Ulu Legong dekat Baling, Kedah.
Ia menjadi tarikan penduduk di utara Semenanjung sebagai destinasi mandi-manda dalam kolam-kolam air panas yang terdapat di situ.
Disebabkan keistimewaan itu, lokasi ini menjadi tumpuan pengunjung waktu malam yang akan terus bersantai di situ sehingga ke pagi. Ini kerana hanya pada waktu itulah, pengunjung dapat merasai kesegaran berendam di dalam air panas.
Pusat rekreasi ini diselia oleh Majlis Daerah Baling (MDB) yang menyediakan kemudahan dan prasarana serba lengkap sebagai sebuah destinasi pelancongan utama di daerah itu.
Mengikut rekod MDB, kehadiran pengunjung mencecah antara 2,000 hingga 3,500 orang pada malam minggu dan cuti perayaan.
Pusat rekreasi ini mula 'dikerumuni' pengunjung seawal pukul 9 malam dengan waktu kemuncak menjelang detik 12 tengah malam.
Tinjauan S2 mendapati suasana kolam-kolam air panas sepanjang waktu itu adalah meriah apabila pengunjung sama ada kecil atau besar mula 'melabuhkan' badan untuk berendam dalam tempoh tertentu demi menikmati kehangatan asli air panas yang mengandungi bahan sulfur.
Teknik dan prosedur yang perlu dipatuhi pengunjung ialah perlahan-lahan memasukkan kaki terlebih dahulu ke dalam kolam agar sesuai dengan suhu badan.
Jika tersalah teknik atau terburu-buru terjun ke dalam kolam air panas, tidak mustahil pengunjung boleh menghadapi masalah kejutan badan.
Lebih menarik, pengunjung boleh memilih kolam mana mengikut kesesuaian kerana setiap kolam mempunyai tahap suhu yang berbeza.
Selain itu, terdapat juga pengunjung yang sekadar bersantai duduk di tepi kolam untuk menghirup bayu malam sambil 'ditemani' kepulan asap nipis yang muncul dari permukaan air panas.
Menurut pengurus pusat rekreasi tersebut, Afif Shaari, kawasan berkeluasan 2.8 hektar itu turut memiliki calet, dometri, kedai serta gerai makanan.
"Kami juga menawarkan kemudahan penginapan untuk pengunjung yang mahu mandi sampai ke pagi," katanya.
Seorang pengunjung, Everilda Stanilus, 19, dari Keningau, Sabah, teruja dengan pusat air panas ini yang memiliki keistimewaan tersendiri.
Katanya, tempat mandi khusus untuk wanita, kanak-kanak dan dewasa membolehkan pengunjung mandi sepuas hati di situ.
Rakannya, R. Nisya, 19, mengakui seronok bersantai di pusat rekreasi tersebut kerana kolam-kolamnya mempunyai suhu air yang sesuai dengan penerimaan tubuh.
"Selain mandi-manda, kami juga boleh menginap di calet yang disediakan," katanya yang pertama kali mengunjungi pusat rekreasi tersebut.

Tiada ulasan:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails