1 Malaysia

1 Malaysia
Peliharalah keamanan negara

MERDEKA! MERDEKA!

Doakan saya

Assalamualaikum wbt.


Semasa saya di Sekolah Permata Pintar, saya menyeru semua pengunjung blog ini doakan saya semoga:


1. Berjaya dengan keputusan cemerlang dalam setiap ujian semester SPM terutama yang diadakan bulan Mac dengan A.


2. Diberi kefahaman tinggi dalam memahami pelajaran SPM terutama elektif sains & universiti.


3. Lepasi skor ujian TOFEL(ujian bahasa inggeris), supaya dapat ambil ujian SAT & akhirnya ke universiti di Amerika Syarikat atau London dalam kerjaya saintis.


4. Lindungilah saya supaya sentiasa di bawah penjagaan Allah swt.


5. Diberi kejayaan mewakili apa-apa pertandingan seperti genius olimpiad atau sebagainya di peringkat antarabangsa atau kebangsaan serta sukan sekali.


6. Diberi ketaqwaan yang tinggi.


7. Kalau tidak dapat sekalipun ke AS, doakan saya supaya result SPM saya serta O & A level excellent supaya dapat kerjaya tinggi lumayan & belajar di overseas.


8. Doakan saya juga semoga tidak lalai mengingati Allah swt apabila saya berjaya nanti & dapat menggunakan kebijaksanaan serta kejayaan gemilang itu ke arah jalan Allah swt & Rasul demi meninggikan syariat islam & menyumbang kemajuan di Malaysia setaraf negara barat. Hal ini kerana saya merupakan aset harapan negara. Insya-Allah. Kalau ingin islam & Malaysia maju, doakan saya.


9.Kepada sesiapa yang doakan saya & dimakbulkan Allah swt, Dia akan balas kalian semua dengan balasan ganjaran dunia akhirat.


Untuk pengetahuan semua, saya akan belajar syllabus SPM aliran sains tulen & universiti seperti algebra, calculatus, bahasa jepun & perancis.

Amin..........

Blog lain

Malaysia Secara Ringkas

Sejarah menarik; sejak abad ke-15 ketika Melaka merupakan sebuah pelabuhan dagangan penting, telah membentuk Malaysia menjadi sebuah negara beraneka budaya yang berbeza. Percutian ke Malaysia membuahkan pengalaman manis dengan penduduknya yang amat mesra, sementara kemudahan moden yang tersedia memastikan percutian anda mudah dan selesa. Mengenali Malaysia, bererti mencintai Malaysia - negara yang tersohor dengan pilihan makanan, kepelbagaian hutan hujan berusia jutaan tahun, bangunan pencakar langit yang canggih dan pesta pelbagai warna yang gemilang.

Muat turun Risalah: Percutian Menarik

Wahai rakyat Malaysia, peliharalah kemerdekaan dengan sebaik-baiknya supaya Malaysia kekal makmur & selamat dilawati oleh pelancong luar. MERDEKA!!!!!

Selamat menyambut kemerdekaan ke 54

"Transformasi Berjaya,Rakyat Sejahtera"

Carian pintas artikel pelancongan pilihan anda

WOW!!

The wonders of places and the best Asia destination

I love Malaysia!!!!!!!

25 April 2010

Sasar 75,000 pelawat setiap tahun

Taman Negara Gunung Mulu menyasarkan peningkatan jumlah pelancong secara drastik menerusi konsep geo pelancongan yang kini menjadi tumpuan utama kerajaan negeri.
Pengurus Taman Negara Gunung Mulu, Brian Clark berkata, berdasarkan rekod beberapa tahun kebelakangan ini, jumlah kemasukan pelancong terus meningkat dan ini amat ketara selepas pengiktirafannya sebagai Tapak Warisan Dunia pada 2000.
"Sebagai contoh, statistik pada 2007 menunjukkan seramai 20,000 pelancong melawat Mulu diikuti 18,000 (2008) dan 25,000 pada tahun lalu.
"Berdasarkan perkembangan ini, kita menyasarkan jumlah pelancong meningkat kepada 75,000 dalam tempoh setahun dan meskipun sasaran ini membabitkan kapasiti yang tinggi, namun kita yakin ia dapat dicapai," katanya di sini baru-baru ini.
Clark berkata, antara strategi yang sudah dikenal pasti untuk mencapai sasaran itu termasuk menyusun semula program pelancongan seperti membuka tapak gua baru di Mulu selain pengurusan taman yang lebih mapan dan efisien.
Katanya, dengan peningkatan kapasiti pelancong, taman negara perlu melaksanakan pengurusan dan pentadbiran yang cekap bagi memastikan keindahan alam semula jadi tidak terjejas atau terancam.
Tambahnya, cabaran utama yang sering dihadapi dalam menguruskan taman negara tersebut ialah mengimbangkan kemasukan pelancong yang tinggi tanpa mengganggu persekitaran alam semulajadi.
"Kita tidak dapat menerima terlalu ramai pelancong pada satu-satu masa kerana bimbang ia akan merosakkan taman negara, namun pada masa sama pelancong memainkan peranan penting dalam menghasilkan pendapatan," ujarnya.
Dalam hal ini, Clark menyambut baik Persidangan Geo Pelancongan Global Kali Kedua dan menyifatkannya begitu bermanfaat untuk meningkatkan pengetahuan mengenai pengurusan dan pemuliharaan kawasan terlindung seperti Taman Negara Gunung Mulu.

Tiada ulasan:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails