1 Malaysia

1 Malaysia
Peliharalah keamanan negara

MERDEKA! MERDEKA!

Doakan saya

Assalamualaikum wbt.


Semasa saya di Sekolah Permata Pintar, saya menyeru semua pengunjung blog ini doakan saya semoga:


1. Berjaya dengan keputusan cemerlang dalam setiap ujian semester SPM terutama yang diadakan bulan Mac dengan A.


2. Diberi kefahaman tinggi dalam memahami pelajaran SPM terutama elektif sains & universiti.


3. Lepasi skor ujian TOFEL(ujian bahasa inggeris), supaya dapat ambil ujian SAT & akhirnya ke universiti di Amerika Syarikat atau London dalam kerjaya saintis.


4. Lindungilah saya supaya sentiasa di bawah penjagaan Allah swt.


5. Diberi kejayaan mewakili apa-apa pertandingan seperti genius olimpiad atau sebagainya di peringkat antarabangsa atau kebangsaan serta sukan sekali.


6. Diberi ketaqwaan yang tinggi.


7. Kalau tidak dapat sekalipun ke AS, doakan saya supaya result SPM saya serta O & A level excellent supaya dapat kerjaya tinggi lumayan & belajar di overseas.


8. Doakan saya juga semoga tidak lalai mengingati Allah swt apabila saya berjaya nanti & dapat menggunakan kebijaksanaan serta kejayaan gemilang itu ke arah jalan Allah swt & Rasul demi meninggikan syariat islam & menyumbang kemajuan di Malaysia setaraf negara barat. Hal ini kerana saya merupakan aset harapan negara. Insya-Allah. Kalau ingin islam & Malaysia maju, doakan saya.


9.Kepada sesiapa yang doakan saya & dimakbulkan Allah swt, Dia akan balas kalian semua dengan balasan ganjaran dunia akhirat.


Untuk pengetahuan semua, saya akan belajar syllabus SPM aliran sains tulen & universiti seperti algebra, calculatus, bahasa jepun & perancis.

Amin..........

Blog lain

Malaysia Secara Ringkas

Sejarah menarik; sejak abad ke-15 ketika Melaka merupakan sebuah pelabuhan dagangan penting, telah membentuk Malaysia menjadi sebuah negara beraneka budaya yang berbeza. Percutian ke Malaysia membuahkan pengalaman manis dengan penduduknya yang amat mesra, sementara kemudahan moden yang tersedia memastikan percutian anda mudah dan selesa. Mengenali Malaysia, bererti mencintai Malaysia - negara yang tersohor dengan pilihan makanan, kepelbagaian hutan hujan berusia jutaan tahun, bangunan pencakar langit yang canggih dan pesta pelbagai warna yang gemilang.

Muat turun Risalah: Percutian Menarik

Wahai rakyat Malaysia, peliharalah kemerdekaan dengan sebaik-baiknya supaya Malaysia kekal makmur & selamat dilawati oleh pelancong luar. MERDEKA!!!!!

Selamat menyambut kemerdekaan ke 54

"Transformasi Berjaya,Rakyat Sejahtera"

Carian pintas artikel pelancongan pilihan anda

WOW!!

The wonders of places and the best Asia destination

I love Malaysia!!!!!!!

23 April 2010

Kota Tinggi kaya khazanah sejarah

Nama Kota Tinggi mungkin lebih diingati oleh rakyat negara ini berikutan banjir besar yang hampir menenggelamkan bandar itu menerusi gelombang pertama dan kedua pada akhir 2007.
Padahal dari segi rasional, Kota Tinggi sepatutnya perlu lebih dikenang dari segi sejarahnya, ia menjadi khazanah pada pemerintahan Kesultanan Melayu Johor satu ketika dahulu.
Menyebut nama Kota Tinggi sahaja, ia sudah cukup menggambarkan sebuah kota yang terletak di kawasan tinggi iaitu faktor yang sering diutamakan oleh mana-mana kerajaan lampau untuk dijadikan pusat pentadbiran.
Kedudukannya yang lebih tinggi dari aras sungai dan struktur muka bumi tanah dipercayai mendorong Sultan Abdul Jalil Shah III (Sultan Johor kelapan) memberi nama kawasan tersebut sebagai Kota Tinggi.
Jika anda pernah mengunjungi Kota Tinggi hari ini, bandarnya terletak di muara Sungai Johor dan dikelilingi perkampungan Melayu tradisional dan masih terdapat penempatan Orang Asli.
Selain itu, daerah itu turut memiliki kawasan rancangan tanah Lembaga Kemajuan Tanah Persekutuan (Felda) dan Lembaga Penyatuan dan Pemulihan Tanah Persekutuan (Felcra) sekali gus menjadikan Kota Tinggi sebagai lokasi yang strategik.
Menyelak catatan sejarah, Kurakator Muzium Kota Tinggi, Mohd. Azlan Hafiz Mohti berkata, pemerintahan Kesultanan Melayu Johor bermula di Kota Tinggi dan sehingga kini masih terdapat peninggalan sejarah seperti benteng pertahanan Kota Johor Lama akibat peperangan Johor-Portugis-Belanda.
Beliau berkata, peninggalan sejarah lain adalah Makam Sultan Mahmud Mangkat Dijulang iaitu sultan terakhir bagi Kesultanan Melaka, Makam Bendahara Tun Habib Abdul Majid dan Makam Tauhid yang terletak di Kampung Makam serta Makam Laksamana Bentan di Kampung Kelantan.
"Artifak serta kesan sejarah Kesultanan Johor-Riau juga dapat dilihat di Muzium Kota Tinggi yang beroperasi sejak 2001.
"Kami menyediakan pelbagai maklumat serta arah tuju kepada pelancong sekiranya mereka berhasrat mengetahui dan melawat tempat-tempat bersejarah di daerah itu," katanya yang ditemui pada Program Mengenali Arkeologi Sungai Johor di sini baru-baru ini.
Mohd. Azlan Hafiz berkata, Muzium Kota Tinggi merupakan institusi yang memberikan perkhidmatan kepada masyarakat dalam bentuk memperoleh, memulihara dan mengkaji selidik berhubung sejarah warisan negeri dengan mempamerkan bukti material manusia dan persekitarannya bagi tujuan kajian dan pendidikan.
Jelas beliau, muzium itu berperanan khusus menjadi gedung ilmu pengetahuan yang menjalankan pelbagai fungsi seperti mempamer dan menerbit segala khazanah warisan sejarah dan budaya yang terdapat di lembah Sungai Johor iaitu pusat kegemilangan Kerajaan Johor Lama.
"Walaupun Kota Tinggi menyimpan nilai khazanah sejarah tinggi, banyak perubahan dibawa ke kawasan dari segi pembangunan ekonomi sepanjang kemerdekaan negara melebihi 50 tahun.
"Seharusnya, kelebihan ini memberi nilai tinggi kepada Kota Tinggi terutama dalam sektor pelancongan sejajar gelarannya bandar pelancongan bersejarah," katanya.
   

Tiada ulasan:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails