1 Malaysia

1 Malaysia
Peliharalah keamanan negara

MERDEKA! MERDEKA!

Doakan saya

Assalamualaikum wbt.


Semasa saya di Sekolah Permata Pintar, saya menyeru semua pengunjung blog ini doakan saya semoga:


1. Berjaya dengan keputusan cemerlang dalam setiap ujian semester SPM terutama yang diadakan bulan Mac dengan A.


2. Diberi kefahaman tinggi dalam memahami pelajaran SPM terutama elektif sains & universiti.


3. Lepasi skor ujian TOFEL(ujian bahasa inggeris), supaya dapat ambil ujian SAT & akhirnya ke universiti di Amerika Syarikat atau London dalam kerjaya saintis.


4. Lindungilah saya supaya sentiasa di bawah penjagaan Allah swt.


5. Diberi kejayaan mewakili apa-apa pertandingan seperti genius olimpiad atau sebagainya di peringkat antarabangsa atau kebangsaan serta sukan sekali.


6. Diberi ketaqwaan yang tinggi.


7. Kalau tidak dapat sekalipun ke AS, doakan saya supaya result SPM saya serta O & A level excellent supaya dapat kerjaya tinggi lumayan & belajar di overseas.


8. Doakan saya juga semoga tidak lalai mengingati Allah swt apabila saya berjaya nanti & dapat menggunakan kebijaksanaan serta kejayaan gemilang itu ke arah jalan Allah swt & Rasul demi meninggikan syariat islam & menyumbang kemajuan di Malaysia setaraf negara barat. Hal ini kerana saya merupakan aset harapan negara. Insya-Allah. Kalau ingin islam & Malaysia maju, doakan saya.


9.Kepada sesiapa yang doakan saya & dimakbulkan Allah swt, Dia akan balas kalian semua dengan balasan ganjaran dunia akhirat.


Untuk pengetahuan semua, saya akan belajar syllabus SPM aliran sains tulen & universiti seperti algebra, calculatus, bahasa jepun & perancis.

Amin..........

Blog lain

Malaysia Secara Ringkas

Sejarah menarik; sejak abad ke-15 ketika Melaka merupakan sebuah pelabuhan dagangan penting, telah membentuk Malaysia menjadi sebuah negara beraneka budaya yang berbeza. Percutian ke Malaysia membuahkan pengalaman manis dengan penduduknya yang amat mesra, sementara kemudahan moden yang tersedia memastikan percutian anda mudah dan selesa. Mengenali Malaysia, bererti mencintai Malaysia - negara yang tersohor dengan pilihan makanan, kepelbagaian hutan hujan berusia jutaan tahun, bangunan pencakar langit yang canggih dan pesta pelbagai warna yang gemilang.

Muat turun Risalah: Percutian Menarik

Wahai rakyat Malaysia, peliharalah kemerdekaan dengan sebaik-baiknya supaya Malaysia kekal makmur & selamat dilawati oleh pelancong luar. MERDEKA!!!!!

Selamat menyambut kemerdekaan ke 54

"Transformasi Berjaya,Rakyat Sejahtera"

Carian pintas artikel pelancongan pilihan anda

WOW!!

The wonders of places and the best Asia destination

I love Malaysia!!!!!!!

11 November 2012

cerita saya dan laluan antik Pasar Antik


Allhamduillah!!!!! Akhirnya exam berakhir pada hari Jumaat. Tunggu sahajalah keputusan tahun hadapan. Itupun minggu hadapan ingin buat folio kerjaya dengan portfolio diri atas tujuan interview lebih senang apabila berhadapan dengan mana-mana universiti di US. Kepada sesiapa yang baru selesai ambil UPSR dan PMR, berseronoklah. Kepada yang ambil UPSR , dengar keputusan keluar pada 19 november. Hanya kita berserah diri kepada Tuhan kerana sudah tentu buat yang terbaik. Kepada yang ambil SPM, ulang kaji kerana exam minggu hadapan lebih berat. Saya doakan semoga semuanya dapat apa yang diinginkan.

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera dan salam 1malaysia.


PASAR Seni atau lebih dikenali sebagai Central Market, satu nama yang tidak asing lagi di kalangan para pelancong untuk mendapatkan pelbagai barangan cenderahati untuk dibawa pulang.

Terletak di tengah-tengah bandar raya Kuala Lumpur, Pasar Seni juga merupakan sebuah bangunan yang menempatkan pelbagai keindahan hasil seni dan kraf tempatan yang begitu popular di kalangan pencinta seni.

Bukan itu sahaja malah keunikan Pasar Seni dapat dilihat apabila bangunan bersejarah ini bukan sahaja menjadi destinasi persinggahan pelancong dari dalam dan luar negara malah ia juga merupakan lokasi pertemuan atau persinggahan ramai terutama remaja dan golongan muda.

Turut melalui pelbagai fasa perubahan dalam usaha menjadikannya sebuah destinasi bertaraf antarabangsa, bangunan berkeluasan kira-kira 33,3333 meter persegi itu masih tetap memainkan peranannya sebagai gedung khazanah kesenian dan warisan negara yang unggul.

Dibina pada tahun 1888, bahagian dalam Pasar Seni kini telah diwujudkan pembahagian zon untuk memudahkan pengunjung mencari barangan selain diserlahkan elemen-elemen budaya yang pasti mengagumkan pengunjung.

Antaranya Kampung Baru, Jalan Jonker Melaka iaitu lorong yang menampilkan seni bina bangunan bercirikan Baba dan Nyonya, The Blue Mansion, Pulau Pinang yang dipenuhi barangan antik tempatan dan Batik Emporium yang terletak di tingkat atas menjual segala barangan bermotifkan batik.

Tidak ketinggalan Lorong Melayu, Cina (Straits Chinese) dan India (Little India) yang masing-masing menyerlahkan kekuatan elemen budaya tersendiri yang dapat dilihat melalui hiasan dalamannya seperti ukiran, lantai jubin yang menghiasi lorong dan tidak ketinggalan barangan yang dijual di lorong-lorong tersebut.

Yang pasti menurut Pengurus Bangunannya, Cheong Wai Mun, pembahagian zon-zon tersebut bertujuan memberi pengunjung merasai perbezaan budaya daripada masyarakat berbilang kaum yang terdapat di negara ini.

Katanya lagi, hari ini Pasar Seni telah melalui pelbagai fasa penambahbaikan dan ia dilakukan lebih berseni dan teratur.

"Zon-zon yang diwujudkan mempunyai keistimewaan masing-masing. Ini memudahkan para pengunjung memperoleh dan mendapatkan apa yang mereka inginkan.

"Selain menawarkan hasil kraf tangan serta barangan seni, di sini juga boleh diperoleh barangan antik.

"Untuk barangan antik ini, ia ditempatkan di satu lorong iaitu The Blue Mansion yang mengambil nama sempena sebuah bangunan lama di Pulau Pinang iaitu Cheong Fatt Tze atau dikenali sebagai Blue Mansion dan semuanya dikumpulkan di sini," katanya ketika ditemui baru-baru ini.

Tiada ulasan:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails