1 Malaysia

1 Malaysia
Peliharalah keamanan negara

MERDEKA! MERDEKA!

Doakan saya

Assalamualaikum wbt.


Semasa saya di Sekolah Permata Pintar, saya menyeru semua pengunjung blog ini doakan saya semoga:


1. Berjaya dengan keputusan cemerlang dalam setiap ujian semester SPM terutama yang diadakan bulan Mac dengan A.


2. Diberi kefahaman tinggi dalam memahami pelajaran SPM terutama elektif sains & universiti.


3. Lepasi skor ujian TOFEL(ujian bahasa inggeris), supaya dapat ambil ujian SAT & akhirnya ke universiti di Amerika Syarikat atau London dalam kerjaya saintis.


4. Lindungilah saya supaya sentiasa di bawah penjagaan Allah swt.


5. Diberi kejayaan mewakili apa-apa pertandingan seperti genius olimpiad atau sebagainya di peringkat antarabangsa atau kebangsaan serta sukan sekali.


6. Diberi ketaqwaan yang tinggi.


7. Kalau tidak dapat sekalipun ke AS, doakan saya supaya result SPM saya serta O & A level excellent supaya dapat kerjaya tinggi lumayan & belajar di overseas.


8. Doakan saya juga semoga tidak lalai mengingati Allah swt apabila saya berjaya nanti & dapat menggunakan kebijaksanaan serta kejayaan gemilang itu ke arah jalan Allah swt & Rasul demi meninggikan syariat islam & menyumbang kemajuan di Malaysia setaraf negara barat. Hal ini kerana saya merupakan aset harapan negara. Insya-Allah. Kalau ingin islam & Malaysia maju, doakan saya.


9.Kepada sesiapa yang doakan saya & dimakbulkan Allah swt, Dia akan balas kalian semua dengan balasan ganjaran dunia akhirat.


Untuk pengetahuan semua, saya akan belajar syllabus SPM aliran sains tulen & universiti seperti algebra, calculatus, bahasa jepun & perancis.

Amin..........

Blog lain

Malaysia Secara Ringkas

Sejarah menarik; sejak abad ke-15 ketika Melaka merupakan sebuah pelabuhan dagangan penting, telah membentuk Malaysia menjadi sebuah negara beraneka budaya yang berbeza. Percutian ke Malaysia membuahkan pengalaman manis dengan penduduknya yang amat mesra, sementara kemudahan moden yang tersedia memastikan percutian anda mudah dan selesa. Mengenali Malaysia, bererti mencintai Malaysia - negara yang tersohor dengan pilihan makanan, kepelbagaian hutan hujan berusia jutaan tahun, bangunan pencakar langit yang canggih dan pesta pelbagai warna yang gemilang.

Muat turun Risalah: Percutian Menarik

Wahai rakyat Malaysia, peliharalah kemerdekaan dengan sebaik-baiknya supaya Malaysia kekal makmur & selamat dilawati oleh pelancong luar. MERDEKA!!!!!

Selamat menyambut kemerdekaan ke 54

"Transformasi Berjaya,Rakyat Sejahtera"

Carian pintas artikel pelancongan pilihan anda

WOW!!

The wonders of places and the best Asia destination

I love Malaysia!!!!!!!

11 Jun 2011

Murtabak Mengkasar pilihan dirajaDALAM kalangan warga Pahang, Pekan sememangnya dikenali sebagai Bandar Diraja yang selesa dan sunyi daripada hiruk-pikuk kota metropolitan.
Jika berkunjung ke bandar Pekan, 'tidak lengkap' kunjungan jika tidak singgah di warung Murtabak Mengkasar di Jalan Sultan Abu Bakar. Ia dikatakan murtabak paling popular dalam kalangan rakyat Pahang dan pelancong luar.
Rata-rata berpendapat murtabak yang dijual oleh Ahmad Tajuddin Abdul Hamid, 66, sejak 33 tahun lalu adalah terbaik kerana menggunakan rempah-ratus berkualiti dan rasanya tidak berubah sejak dahulu.
Di samping itu, harganya yang berpatutan berbanding tempat lain membolehkan gerai Murtabak Mengkasar ini tidak pernah putus dikunjungi pelanggan.
"Setiap hari, tak menang tangan saya hendak melayan permintaan orang ramai yang mahu merasa murtabak ini, lebih-lebih lagi di bulan Ramadan.
"Murtabak Mengkasar sering menjadi pilihan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak sekiranya beliau berkunjung ke sini,"katanya ketika kepada S2.
Selain itu, katanya Sultan Pahang, Sultan Ahmad Shah turut menggemari murtabak beliau dan menjadi juadah pada majlis-majlis keramaian baginda.
"Saya pernah diminta menyediakan murtabak untuk Tuanku yang ketika itu berada di luar negara," katanya.
Selain memiliki rasa enak dan aroma membuka selera, salah satu keistimewaan murtabak Mengkasar adalah harganya yang sangat berpatutan.
Katanya, warung itu menyediakan dua jenis murtabak iaitu murtabak biasa berharga RM6 dan RM8 bagi murtabak istimewa yang masing-masing boleh dimakan sehingga empat orang.
Berbanding dengan murtabak biasa yang boleh ditemui di tempat lain, murtabak Mengkasar memiliki tiga lapisan tebal berinti daging dan 21 jenis rempah-ratus berkualiti, menjadikannya lebih enak berbanding yang lain.
Ahmad Tajuddin memberitahu resipi asal murtabak itu diperoleh daripada rakan bapa mertuanya, pada tahun 1970-an.
"Arwah Datuk Abdul Rashid Salleh yang dikenali sebagai Datuk Awang Rashid adalah insan yang mewariskan resipi murtabak beliau kepada saya.
"Rahsia resipi itulah yang menjadikan murtabak saya digemari dan dikenali sehingga kini," katanya.
Katanya lagi, selain keenakan rasa murtabak, harganya juga sangat berpatutan walaupun harga barang runcit telah beberapa kali naik.
"Jika difikirkan tentang kos pembuatannya, sudah tentulah ia tidak mencukupi memandangkan harga barangan sekarang yang semakin mahal.
"Oleh kerana pendekatan perniagaan saya lebih kepada menjaga hati pelanggan dan tidak terlalu mementingkan keuntungan semata-mata, maka saya kekalkan harga seperti dahulu," katanya.
Tambahnya, amalan itu membuatkan jumlah pelanggan tetapnya semakin bertambah.
"Saya bersyukur dengan sambutan yang diterima walaupun tidak untung berlipat ganda.
"Dalam berniaga, kami amat menitikberatkan kepuasan pelanggan dan kualiti produk yang dihasilkan," ujarnya.
Dia turut mempunyai cawangan murtabak Mengkasar di Taman Seri Rampai dekat Setapak, Kuala Lumpur sejak dua tahun lalu.

1 ulasan:

bro@stokisonline berkata...

teringin plak nak rase...huhuhu

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails