1 Malaysia

1 Malaysia
Peliharalah keamanan negara

MERDEKA! MERDEKA!

Doakan saya

Assalamualaikum wbt.


Semasa saya di Sekolah Permata Pintar, saya menyeru semua pengunjung blog ini doakan saya semoga:


1. Berjaya dengan keputusan cemerlang dalam setiap ujian semester SPM terutama yang diadakan bulan Mac dengan A.


2. Diberi kefahaman tinggi dalam memahami pelajaran SPM terutama elektif sains & universiti.


3. Lepasi skor ujian TOFEL(ujian bahasa inggeris), supaya dapat ambil ujian SAT & akhirnya ke universiti di Amerika Syarikat atau London dalam kerjaya saintis.


4. Lindungilah saya supaya sentiasa di bawah penjagaan Allah swt.


5. Diberi kejayaan mewakili apa-apa pertandingan seperti genius olimpiad atau sebagainya di peringkat antarabangsa atau kebangsaan serta sukan sekali.


6. Diberi ketaqwaan yang tinggi.


7. Kalau tidak dapat sekalipun ke AS, doakan saya supaya result SPM saya serta O & A level excellent supaya dapat kerjaya tinggi lumayan & belajar di overseas.


8. Doakan saya juga semoga tidak lalai mengingati Allah swt apabila saya berjaya nanti & dapat menggunakan kebijaksanaan serta kejayaan gemilang itu ke arah jalan Allah swt & Rasul demi meninggikan syariat islam & menyumbang kemajuan di Malaysia setaraf negara barat. Hal ini kerana saya merupakan aset harapan negara. Insya-Allah. Kalau ingin islam & Malaysia maju, doakan saya.


9.Kepada sesiapa yang doakan saya & dimakbulkan Allah swt, Dia akan balas kalian semua dengan balasan ganjaran dunia akhirat.


Untuk pengetahuan semua, saya akan belajar syllabus SPM aliran sains tulen & universiti seperti algebra, calculatus, bahasa jepun & perancis.

Amin..........

Blog lain

Malaysia Secara Ringkas

Sejarah menarik; sejak abad ke-15 ketika Melaka merupakan sebuah pelabuhan dagangan penting, telah membentuk Malaysia menjadi sebuah negara beraneka budaya yang berbeza. Percutian ke Malaysia membuahkan pengalaman manis dengan penduduknya yang amat mesra, sementara kemudahan moden yang tersedia memastikan percutian anda mudah dan selesa. Mengenali Malaysia, bererti mencintai Malaysia - negara yang tersohor dengan pilihan makanan, kepelbagaian hutan hujan berusia jutaan tahun, bangunan pencakar langit yang canggih dan pesta pelbagai warna yang gemilang.

Muat turun Risalah: Percutian Menarik

Wahai rakyat Malaysia, peliharalah kemerdekaan dengan sebaik-baiknya supaya Malaysia kekal makmur & selamat dilawati oleh pelancong luar. MERDEKA!!!!!

Selamat menyambut kemerdekaan ke 54

"Transformasi Berjaya,Rakyat Sejahtera"

Carian pintas artikel pelancongan pilihan anda

WOW!!

The wonders of places and the best Asia destination

I love Malaysia!!!!!!!

15 Januari 2011

Royal Belum khazanah negara

KHAZANAH hutan Royal Belum yang merupakan hutan tertua di dunia mengatasi usia hutan Amazon dan Kongo.SINARAN mentari yang menembusi permukaan Hutan Simpan Negeri Perak, Royal Belum selepas hujan mengindahkan lagi pemandangan hutan hujan tropika tertua, terbesar dan terkaya dengan kepelbagaian spesies yang masih kekal walaupun setelah berusia 130 juta tahun.
Panoramanya yang merentasi landskap seluas 117,500 hektar semakin menarik setelah penulis 'tenggelam' jauh ke dalam, sehingga tidak disangka waktu berlalu begitu pantas ketika merentasi belantara tersebut.
Jadi tidak hairanlah mengapa Sultan Perak, Raja Azlan Shah menganugerahkan taraf diraja kepada hutan berkenaan memandangkan lokasi tersebut amat indah dan sesuai untuk dijadikan lokasi pelbagai aktiviti riadah.
Kepenatan yang dirasai semasa perjalanan hilang begitu sahaja apabila tiba ke destinasi, lebih-lebih lagi setelah terpandang kawasan lubuk Sungai Laho yang kaya dengan pelbagai spesies ikan air tawar.
Berbeza dengan lokasi lubuk yang lain, Sungai Laho amat jernih airnya sehingga menampakkan segala isi perut sungai berkenaan seperti batu-batu sungai dan anak-anak ikan yang bermain di tepi tebing.
Suasana tersebut menyemarakkan lagi semangat kami untuk memulakan aktiviti memancing.
Matlamat kumpulan kami yang berjumlah 29 orang dengan iringan pemandu pelancong, Samsul Anuar Sanusi, adalah untuk menjejak lubuk ikan air tawar yang telah lama diidamkan terutamanya ikan kelah di kawasan utara Hutan Simpan Temenggor itu kini menjadi realiti.
Bagaimanapun untuk ke sana tidak semudah yang disangka kerana kami perlu mengharungi perjalanan selama lima jam dari Jeti Tapak Perkemahan Sungai Kejar melalui Sungai Ketir, Berting dan Sanghur untuk ke kawasan Sungai Laho.
Jika masih mampu berjalan lagi dua jam maka pengunjung akan tiba ke kampung lama di Kebeng yang terkenal sebagai kawasan simpanan gajah liar.
Di sana, pengunjung boleh melihat tapak perkampungan orang Melayu dahulu kala dan antara peninggalan yang terdapat di sana seperti dusun buah-buahan, bendang dan tapak perkuburan lama.
Lubuk kaki pancing
Dengan ciri-ciri yang luar biasa itu, Royal Belum bukanlah destinasi pelancongan biasa. Ia lebih tepat dianggap lokasi lubuk idaman buat kaki pancing dan pencinta alam mengenal diri dan menghayati keagungan ciptaan Allah.
Pada pandangan penulis, setelah melabuhkan tirai di Sungai Laho, destinasi itu merupakan lokasi mutakhir yang wajib dilawati buat kaki pancing dan mereka yang mencintai alam semula jadi.
Tetapi jika anda bukan jenis yang tahan lasak dan takut kepada pacat serta serangga eksotik pelbagai warna dan rupa, maka rimba Royal Belum bukanlah destinasi pilihan lebih-lebih lagi buat mereka yang tidak boleh lekang dengan tilam empuk, televisyen skrin leper dan bilik tidur berhawa dingin di rumah.
Ini kerana, untuk tiba ke sana, anda sudah pasti diancam dengan serangan pacat dan pelbagai macam serangga termasuk haiwan liar.
Pendek kata, anda perlu meredah hutan belantara yang tebal, turun naik bukit, mengharungi sungai deras ataupun berbatu dan bakal ditemani kegelapan serta bunyi-bunyi rimba penuh mistik.
Menurut pemandu pelancong, Samsul, 35, sungai Royal Belum sesuai dijadikan lokasi buat mereka yang berminat dengan aktiviti memancing.
"Kebanyakan kaki pancing mula menjejak ikan air tawar di sini bermula pada bulan Januari hingga Oktober, manakala untuk menjejak ikan kelah pula waktu paling sesuai ialah pada bulan Ogos hingga Disember.
"Antara spesies ikan yang terdapat di Royal Belum ialah seperti ikan kelah, sebarau, baung, badong, temoleh, tengalan, tengas, kejor dan toman.
"Lagi jauh anda merentasi hutan maka saiz ikan yang terdapat di sini juga semakin besar lebih-lebih lagi jika memancing di Kebeng.
"Di Kuala Tasik Banding, saiz ikan kebiasaannya di sana hanya sekilo hingga dua kilogram tetapi di Sungai Ketir hingga ke Kebeng, saiz ikan yang terdapat di sana melebihi empat kilogram ke atas," katanya.
Menurutnya, selain spesies ikan air tawar, Royal Belum juga kaya dengan pelbagai spesies hidupan liar seperti gajah, kijang, rusa, seladang, pelanduk, tapir, harimau dan badak.
Bagaimanapun, Samsul berkata, haiwan-haiwan tersebut tidak mengganggu manusia selagi ia tidak diancam.
Untuk maklumat lanjut mengenai pakej yang disediakan di Royal Belum sila layariwww.bandingtravel@blogsport.com.

Tiada ulasan:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails