1 Malaysia

1 Malaysia
Peliharalah keamanan negara

MERDEKA! MERDEKA!

Doakan saya

Assalamualaikum wbt.


Semasa saya di Sekolah Permata Pintar, saya menyeru semua pengunjung blog ini doakan saya semoga:


1. Berjaya dengan keputusan cemerlang dalam setiap ujian semester SPM terutama yang diadakan bulan Mac dengan A.


2. Diberi kefahaman tinggi dalam memahami pelajaran SPM terutama elektif sains & universiti.


3. Lepasi skor ujian TOFEL(ujian bahasa inggeris), supaya dapat ambil ujian SAT & akhirnya ke universiti di Amerika Syarikat atau London dalam kerjaya saintis.


4. Lindungilah saya supaya sentiasa di bawah penjagaan Allah swt.


5. Diberi kejayaan mewakili apa-apa pertandingan seperti genius olimpiad atau sebagainya di peringkat antarabangsa atau kebangsaan serta sukan sekali.


6. Diberi ketaqwaan yang tinggi.


7. Kalau tidak dapat sekalipun ke AS, doakan saya supaya result SPM saya serta O & A level excellent supaya dapat kerjaya tinggi lumayan & belajar di overseas.


8. Doakan saya juga semoga tidak lalai mengingati Allah swt apabila saya berjaya nanti & dapat menggunakan kebijaksanaan serta kejayaan gemilang itu ke arah jalan Allah swt & Rasul demi meninggikan syariat islam & menyumbang kemajuan di Malaysia setaraf negara barat. Hal ini kerana saya merupakan aset harapan negara. Insya-Allah. Kalau ingin islam & Malaysia maju, doakan saya.


9.Kepada sesiapa yang doakan saya & dimakbulkan Allah swt, Dia akan balas kalian semua dengan balasan ganjaran dunia akhirat.


Untuk pengetahuan semua, saya akan belajar syllabus SPM aliran sains tulen & universiti seperti algebra, calculatus, bahasa jepun & perancis.

Amin..........

Blog lain

Malaysia Secara Ringkas

Sejarah menarik; sejak abad ke-15 ketika Melaka merupakan sebuah pelabuhan dagangan penting, telah membentuk Malaysia menjadi sebuah negara beraneka budaya yang berbeza. Percutian ke Malaysia membuahkan pengalaman manis dengan penduduknya yang amat mesra, sementara kemudahan moden yang tersedia memastikan percutian anda mudah dan selesa. Mengenali Malaysia, bererti mencintai Malaysia - negara yang tersohor dengan pilihan makanan, kepelbagaian hutan hujan berusia jutaan tahun, bangunan pencakar langit yang canggih dan pesta pelbagai warna yang gemilang.

Muat turun Risalah: Percutian Menarik

Wahai rakyat Malaysia, peliharalah kemerdekaan dengan sebaik-baiknya supaya Malaysia kekal makmur & selamat dilawati oleh pelancong luar. MERDEKA!!!!!

Selamat menyambut kemerdekaan ke 54

"Transformasi Berjaya,Rakyat Sejahtera"

Carian pintas artikel pelancongan pilihan anda

WOW!!

The wonders of places and the best Asia destination

I love Malaysia!!!!!!!

03 Julai 2009

Percutian kapal layar

JIKA dulu, pulau peranginan atau kota bersejarah menjadi aspek pertama diambil kira ketika merancang percutian, kini, cita rasa manusia berbeza.

Sesuai dengan peredaran zaman, pengalaman menaiki pengangkutan seperti belon udara, kereta api dan kapal layar menjadi pilihan untuk bersantai.

Percutian dengan kapal layar walaupun baru tetapi popular di kalangan pasangan yang masih berbulan madu dan kini mendapat permintaan tinggi terutama di pulau peranginan utama negara seperti Langkawi. Peluang bercuti di atas kapal mengelilingi pulau legenda itu ketika membuat liputan majlis perkahwinan pemenang pertandingan ‘Love Me Do’, bulan lalu memang menyeronokkan.Ketika menaiki kapal layar Crystal, di atas dek, pemiliknya, warga Kanada, Allan Scott bersama isteri, Ryoko menyambut penulis dan wakil media dengan senyuman mesra.

Hiasan ringkas dengan dominasi warna putih tanpa susun atur perabot yang berselerak menerbitkan mood santai.Ruang deknya sesuai dijadikan lokasi berkelah dan berjemur. Kapal belayar meredah ombak Laut Andaman sebelum berlabuh seketika berhampiran gugusan pulau kecil dekat Pulau Dayang Bunting. Tanpa menghiraukan sinaran matahari yang terpacak di atas kepala, kami menukar pakaian mandi untuk mencuba satu lagi pengalaman baru iaitu spa ombak laut.

Tiada bilik rawatan khusus disediakan, namun jaring besar boleh memuatkan hingga 10 orang pada satu masa. Sekali pandang, jaring berkenaan kelihatan tidak begitu meyakinkan terutama untuk mereka yang fobia air atau tidak mahir berenang. Namun, percayalah rasa khuatir tadi akan hilang sebaik anda bersandar dalam jaring spa ini.Duduk bersantai sambil membelai diri dalam jaring besar ini memberi pengalaman baru yang sukar diungkapkan dengan kata-kata.

Alunan ombak lembut membuai badan membuatkan anda seolah-olah berada di awangan. Tiada peraturan tertentu perlu dipatuhi apabila berada dalam jaring ini. Sebaliknya, anda bebas bergerak dan menukar posisi sama ada duduk, melentang, mengiring atau meniarap.Bagi yang tidak gemarkan berendam di jaring, banyak aktiviti boleh dilakukan di atas dek kapal termasuk meneroka setiap sudut kapal ini.

Ada yang mengabadikan gambar kenangan seolah-olah sedang mengemudi haluan kapal, mendengar muzik atau membaca bahan bacaan. Pada masa sama, tetamu dapat menikmati pemandangan indah apabila kapal layar ini perlahan-lahan mengelilingi gugusan pulau kecil yang membentuk kepulauan Langkawi.Jika lapar, anda boleh menikmati hidangan bufet salad, sate, makanan laut dan buah-buahan sambil melihat pemandangan alam.Selain itu, menerusi syarikat Crystal Yacht Holidays, pihaknya turut menyediakan perkhidmatan persiaran dan tempahan khas. “Kami menyediakan pakej menyaksikan matahari terbenam, persiaran cabaran eko, persiaran malam, persiaran peribadi untuk majlis perkahwinan, bulan madu, sambutan ulang tahun atau bina semangat,” katanya.

>Info
Selain Crystal, ada banyak syarikat di Langkawi yang menawarkan pengalaman menaiki kapal layar dengan tawaran pelbagai pakej daripada makan malam sambil menyaksikan matahari terbenam, pelayaran mengelilingi pulau sehingga yang melangkau sempadan untuk ke pulau peranginan Phuket.

Perkembangan marina baru di beberapa lokasi strategik termasuk Telaga Harbour, Rebak Marina Resort selain Awana Porto Malai juga merancakkan lagi percutian kapal layar ini. Saiz kapal untuk tujuan ini meliputi dari enjin bermotor atau 83 meter panjang. Kapal Lili Marleen milik Blue Water Star Sailing, umpamanya boleh menampung kapasiti sehingga 50 orang pada satu masa sesuai dijadikan lokasi penganjuran majlis keraian seperti resepsi perkahwinan sambil belayar mengelilingi pulau.

Jika mahu lebih privasi, anda boleh memilih kapal lebih mewah dengan kapasiti 10 orang yang mampu ditempah pada harga RM2,500 sejam termasuk hidangan makanan dan wain untuk mereka yang bukan beragama Islam. Pelayaran mewah menaiki kapal layar tradisional dengan enam penumpang memakan belanja sekitar RM5,000 untuk tempoh lapan jam. Jika tidak pun, anda mempunyai pilihan untuk menikmati pelayaran menyaksikan matahari terbenam selama empat jam dengan harga sekitar RM3,300.Kapal lebih kecil menawarkan kos lebih murah sekitar RM3,000 untuk empat orang bagi pelayaran sepanjang hari. Jika mereka yang mahu menikmati suasana bayu laut selepas senja boleh mencuba pelayaran malam pada harga sekitar RM4,700.

TIP BERCUTI ATAS KAPAL
> Bawa pakaian mandi yang sesuai berikutan kapal ada kalanya berlabuh di tengah laut atau berhampiran persisiran pantai. Cermin mata diperlukan terutama untuk yang tak tahan panas.
> Losyen tabir suria perlu dibawa jika anda tidak mahu digelapkan oleh pancaran matahari. Topi juga mungkin membantu melindungi anda daripada cuaca panas terik.

Tiada ulasan:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails