1 Malaysia

1 Malaysia
Peliharalah keamanan negara

MERDEKA! MERDEKA!

Doakan saya

Assalamualaikum wbt.


Semasa saya di Sekolah Permata Pintar, saya menyeru semua pengunjung blog ini doakan saya semoga:


1. Berjaya dengan keputusan cemerlang dalam setiap ujian semester SPM terutama yang diadakan bulan Mac dengan A.


2. Diberi kefahaman tinggi dalam memahami pelajaran SPM terutama elektif sains & universiti.


3. Lepasi skor ujian TOFEL(ujian bahasa inggeris), supaya dapat ambil ujian SAT & akhirnya ke universiti di Amerika Syarikat atau London dalam kerjaya saintis.


4. Lindungilah saya supaya sentiasa di bawah penjagaan Allah swt.


5. Diberi kejayaan mewakili apa-apa pertandingan seperti genius olimpiad atau sebagainya di peringkat antarabangsa atau kebangsaan serta sukan sekali.


6. Diberi ketaqwaan yang tinggi.


7. Kalau tidak dapat sekalipun ke AS, doakan saya supaya result SPM saya serta O & A level excellent supaya dapat kerjaya tinggi lumayan & belajar di overseas.


8. Doakan saya juga semoga tidak lalai mengingati Allah swt apabila saya berjaya nanti & dapat menggunakan kebijaksanaan serta kejayaan gemilang itu ke arah jalan Allah swt & Rasul demi meninggikan syariat islam & menyumbang kemajuan di Malaysia setaraf negara barat. Hal ini kerana saya merupakan aset harapan negara. Insya-Allah. Kalau ingin islam & Malaysia maju, doakan saya.


9.Kepada sesiapa yang doakan saya & dimakbulkan Allah swt, Dia akan balas kalian semua dengan balasan ganjaran dunia akhirat.


Untuk pengetahuan semua, saya akan belajar syllabus SPM aliran sains tulen & universiti seperti algebra, calculatus, bahasa jepun & perancis.

Amin..........

Blog lain

Malaysia Secara Ringkas

Sejarah menarik; sejak abad ke-15 ketika Melaka merupakan sebuah pelabuhan dagangan penting, telah membentuk Malaysia menjadi sebuah negara beraneka budaya yang berbeza. Percutian ke Malaysia membuahkan pengalaman manis dengan penduduknya yang amat mesra, sementara kemudahan moden yang tersedia memastikan percutian anda mudah dan selesa. Mengenali Malaysia, bererti mencintai Malaysia - negara yang tersohor dengan pilihan makanan, kepelbagaian hutan hujan berusia jutaan tahun, bangunan pencakar langit yang canggih dan pesta pelbagai warna yang gemilang.

Muat turun Risalah: Percutian Menarik

Wahai rakyat Malaysia, peliharalah kemerdekaan dengan sebaik-baiknya supaya Malaysia kekal makmur & selamat dilawati oleh pelancong luar. MERDEKA!!!!!

Selamat menyambut kemerdekaan ke 54

"Transformasi Berjaya,Rakyat Sejahtera"

Carian pintas artikel pelancongan pilihan anda

WOW!!

The wonders of places and the best Asia destination

I love Malaysia!!!!!!!

19 Disember 2009

Via Ferrata Gunung Kinabalu tertinggi di dunia

Via Ferrata iaitu jalan besi yang digantung dekat puncak Gunung Kinabalu diumumkan sebagai yang tertinggi di dunia.
Laluan tersebut yang dibina oleh Mountain Torq Sdn. Bhd., iaitu sebuah syarikat yang berpangkalan di Itali direkod mempunyai ketinggian 3,776 meter dari aras laut.
Pengumuman oleh Guinness World Records (GWR) dibuat semalam dan sijil pengesahan diserahkan kepada Timbalan Pengarah Taman Sabah, Dr. Jamili Nair dalam satu majlis di Menara Tun Mustapha, di sini.
Turut menyaksikan ialah Pengasas dan Pengarah Eksekutif Mountain Torq, Wilfred Tok dan Pengerusi Lembaga Pelancongan Sabah, Datuk Seri Tengku Zainal Adlin.
Wilfred ketika ditemui pemberita berkata, GWR mengambil masa enam bulan untuk mengesahkan Via Ferrata di Gunung Kinabalu adalah yang paling tinggi di dunia.
Jelasnya, keputusan itu dimaklumkan Julai lalu setelah ketinggiannya mengatasi Via Ferrata di Permatang Marmolada Barat, Itali yang merupakan tertinggi sebelum ini iaitu 3,343 meter dari aras laut.
"Anugerah ini amat bermakna dan berharap akan mempromosi lagi Via Ferrata di Gunung Kinabalu. Sejak beroperasi pada 15 Disember 2007, lebih 5,000 orang telah menggunakannya," katanya. Via Ferrata dalam perkataan Itali bermaksud jalan besi iaitu laluan di kawasan pergunungan yang mengandungi tangga, alat pemegang dan kabel yang dipasang pada permukaan batu.
Utusan Malaysia difahamkan terdapat lebih 300 Via Ferrata di seluruh dunia dan kebanyakannya di Itali, Jerman dan Perancis.
Wilfred berkata, masih ramai pengunjung tidak mengetahui kewujudan laluan unik tersebut yang menyajikan panorama indah terletak tidak jauh dari puncak Gunung Kinabalu.
Sementara itu, Tengku Zainal Adlin berkata, pengiktirafan tersebut dijangka menambah lagi bilangan pelancong khususnya dari dalam dan luar negara yang meminati aktiviti lasak.
Katanya, Via Ferrata itu akan menjadi satu lagi tarikan ke gunung tersebut selain keunikan alam semula jadinya yang memang menjadi pilihan utama pengunjung.

Via ferrata (atau laluan besi dalam bahasa Itali), sebenarnya adalah suatu laluan di sisi gunung yang menggunakan talian, kabel dan peralatan lainnya untuk bergerak dari satu tempat ke satu tempat. Terdapat lebih 300 laluan via ferrata di seluruh dunia, dan via Gunung Kinabalu, Malaysia.
Ini adalah pertama kali sukan mendaki via ferrata diperkenalkan di Asia. Puncak tertinggi via ferrata bermula pada 3,400 meter dan berakhir pada 3, 800 meter. Suatu aktiviti yang boleh dilakukan oleh semua, via ferrata ini turut direka agar mereka yang tiada pengalaman pendakian juga dapat mengikuti laluan permukaan batu yang terdapat di sini.
Bagaimanapun, terdapat beberapa syarat yang perlu diikuti untuk memastikan anda dapat melakukan aktiviti pendakian via ferrata ini, antaranya mempunyai tahap kesihatan yang baik, dapat mendaki sehingga 3,200 meter dalam tempoh 6 jam, sekurangnya berumur 10 tahun dan ketinggian 1.3 meter, serta tidak gayat (atau ingin mengatasi perasaan gayat!).
Ini adalah suatu aktiviti yang mencabar, dan mereka yang ingin lakukan aktiviti via ferrata di Gunung Kinabalu boleh mengikuti laluan pendaki pemula. Laluan ini akan memberi peluang kepada pendaki baru untuk meniti di laluan dinding granit Gunung Kinabalu (perjalanan ini sekitar 2- 3 jam).
Laluan seterusnya akan memberi peluang kepada pendaki mengikuti laluan selama 4- 5 jam, yang sekaligus menjanjikan pemandangan indah dari ketinggian gunung. Adakah anda bersedia untuk mengikuti cabaran ini?Cubalah aktiviti pendakian via ferrata di Gunung Kinabalu!
(*Imej adalah ehsan dari Mountain Torq)

Tiada ulasan:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails