1 Malaysia

1 Malaysia
Peliharalah keamanan negara

MERDEKA! MERDEKA!

Doakan saya

Assalamualaikum wbt.


Semasa saya di Sekolah Permata Pintar, saya menyeru semua pengunjung blog ini doakan saya semoga:


1. Berjaya dengan keputusan cemerlang dalam setiap ujian semester SPM terutama yang diadakan bulan Mac dengan A.


2. Diberi kefahaman tinggi dalam memahami pelajaran SPM terutama elektif sains & universiti.


3. Lepasi skor ujian TOFEL(ujian bahasa inggeris), supaya dapat ambil ujian SAT & akhirnya ke universiti di Amerika Syarikat atau London dalam kerjaya saintis.


4. Lindungilah saya supaya sentiasa di bawah penjagaan Allah swt.


5. Diberi kejayaan mewakili apa-apa pertandingan seperti genius olimpiad atau sebagainya di peringkat antarabangsa atau kebangsaan serta sukan sekali.


6. Diberi ketaqwaan yang tinggi.


7. Kalau tidak dapat sekalipun ke AS, doakan saya supaya result SPM saya serta O & A level excellent supaya dapat kerjaya tinggi lumayan & belajar di overseas.


8. Doakan saya juga semoga tidak lalai mengingati Allah swt apabila saya berjaya nanti & dapat menggunakan kebijaksanaan serta kejayaan gemilang itu ke arah jalan Allah swt & Rasul demi meninggikan syariat islam & menyumbang kemajuan di Malaysia setaraf negara barat. Hal ini kerana saya merupakan aset harapan negara. Insya-Allah. Kalau ingin islam & Malaysia maju, doakan saya.


9.Kepada sesiapa yang doakan saya & dimakbulkan Allah swt, Dia akan balas kalian semua dengan balasan ganjaran dunia akhirat.


Untuk pengetahuan semua, saya akan belajar syllabus SPM aliran sains tulen & universiti seperti algebra, calculatus, bahasa jepun & perancis.

Amin..........

Blog lain

Malaysia Secara Ringkas

Sejarah menarik; sejak abad ke-15 ketika Melaka merupakan sebuah pelabuhan dagangan penting, telah membentuk Malaysia menjadi sebuah negara beraneka budaya yang berbeza. Percutian ke Malaysia membuahkan pengalaman manis dengan penduduknya yang amat mesra, sementara kemudahan moden yang tersedia memastikan percutian anda mudah dan selesa. Mengenali Malaysia, bererti mencintai Malaysia - negara yang tersohor dengan pilihan makanan, kepelbagaian hutan hujan berusia jutaan tahun, bangunan pencakar langit yang canggih dan pesta pelbagai warna yang gemilang.

Muat turun Risalah: Percutian Menarik

Wahai rakyat Malaysia, peliharalah kemerdekaan dengan sebaik-baiknya supaya Malaysia kekal makmur & selamat dilawati oleh pelancong luar. MERDEKA!!!!!

Selamat menyambut kemerdekaan ke 54

"Transformasi Berjaya,Rakyat Sejahtera"

Carian pintas artikel pelancongan pilihan anda

WOW!!

The wonders of places and the best Asia destination

I love Malaysia!!!!!!!

19 Disember 2009

Lembah Lenggong tapak warisan

Jabatan Warisan Negara (JWN) akan mencadangkan tapak arkeologi Lembah Lenggong, Perak, diiktiraf sebagai tapak warisan dunia tidak lama lagi.
Pesuruhjaya Warisan Negara, Prof. Emeritus Datin Paduka Zuraina Majid berkata, Lembah Lenggong yang kaya dengan pelbagai artifak prasejarah adalah tapak arkeologi pertama di negara ini.
''Untuk mendapatkan pengiktirafan warisan dunia kami telah menjalankan kajian bagi menyediakan dokumen mengenainya yang akan mengambil masa dua hingga tiga tahun untuk disiapkan.
''Kita sudah mula menyediakan cadangan tersebut untuk dikemukakan kepada Pertubuhan Pendidikan, Saintifik dan Kebudayaan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNESCO) dan mendapatkan sokongan kerajaan negeri bagi tujuan pengiktirafan itu,'' katanya pada sidang akhbar di sini semalam.
Beliau berkata demikian selepas majlis penyerahan bangunan warisan Lembaga Kebersihan Taiping kepada Majlis Perbandaran Taiping.
Zuraina berkata, Lembah Lenggong mempunyai keistimewaan untuk mendapat pengiktirafan UNESCO kerana ia menjadi laluan awal pendudukan manusia dari Afrika ke Australia.
Kata beliau, keistimewaan itu ditambah lagi dengan penempatan awal dan menjadi 'ibu kota' negara ini termasuk penemuan 'Perak Man' di Gunung Runtuh.
Selain itu, menurutnya, di situ juga terdapat Gua Teluk Kelawar, Gua Gunung Runtuh, Bukit Jawa dan beberapa bukit lain yang menjadi tapak warisan awal.
Setakat ini, kata Zuraina, Malaysia mempunyai beberapa tapak warisan semula jadi iaitu Gunung Kinabalu (Sabah), Gua Mulu (Sarawak) selain tapak warisan bandar dunia di Melaka dan Georgetown di Pulau Pinang.
Sementara itu, katanya, program konservasi akan diteruskan di dalam Rancangan Malaysia Kesepuluh (RMK-10) bagi mengekalkan kepentingan warisan negara.
Menurut beliau, sebanyak 14 program konservasi telah dilaksanakan dalam Rancangan Malaysia Kesembilan (RMK-9) membabitkan hanya negeri Perak.
Antara program tersebut adalah Muzium Perak di Taiping, Masjid Kampung Kuala Dal di Kuala Kangsar dan Pejabat Pos Ipoh.
''Masjid Kampung Kuala Dal dan bangunan Sanitary Board di sini telah diserahkan hari ini manakala bangunan Pejabat Pos Ipoh akan diserahkan pada pertengahan tahun depan,'' katanya.
Terdahulu dalam ucapannya, Zuraina berkata, pihaknya menjalankan kerja-kerja konservasi dalam usaha pembaikan dan pemuliharaan bangunan yang mempunyai kepentingan sejarah dan nilai seni binanya.
Bangunan Lembaga Kebersihan Taiping tersebut telah dibina pada 1892 iaitu ketika zaman pemerintahan British.
Projek pemuliharaan bangunan kolonial dua tingkat yang mempunyai ciri-ciri seni bina Anglo-Indian di abad ke-19 itu mula dilaksanakan pada Jun 2008 dan siap pertengahan tahun ini.
 

Tiada ulasan:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails