1 Malaysia

1 Malaysia
Peliharalah keamanan negara

MERDEKA! MERDEKA!

Doakan saya

Assalamualaikum wbt.


Semasa saya di Sekolah Permata Pintar, saya menyeru semua pengunjung blog ini doakan saya semoga:


1. Berjaya dengan keputusan cemerlang dalam setiap ujian semester SPM terutama yang diadakan bulan Mac dengan A.


2. Diberi kefahaman tinggi dalam memahami pelajaran SPM terutama elektif sains & universiti.


3. Lepasi skor ujian TOFEL(ujian bahasa inggeris), supaya dapat ambil ujian SAT & akhirnya ke universiti di Amerika Syarikat atau London dalam kerjaya saintis.


4. Lindungilah saya supaya sentiasa di bawah penjagaan Allah swt.


5. Diberi kejayaan mewakili apa-apa pertandingan seperti genius olimpiad atau sebagainya di peringkat antarabangsa atau kebangsaan serta sukan sekali.


6. Diberi ketaqwaan yang tinggi.


7. Kalau tidak dapat sekalipun ke AS, doakan saya supaya result SPM saya serta O & A level excellent supaya dapat kerjaya tinggi lumayan & belajar di overseas.


8. Doakan saya juga semoga tidak lalai mengingati Allah swt apabila saya berjaya nanti & dapat menggunakan kebijaksanaan serta kejayaan gemilang itu ke arah jalan Allah swt & Rasul demi meninggikan syariat islam & menyumbang kemajuan di Malaysia setaraf negara barat. Hal ini kerana saya merupakan aset harapan negara. Insya-Allah. Kalau ingin islam & Malaysia maju, doakan saya.


9.Kepada sesiapa yang doakan saya & dimakbulkan Allah swt, Dia akan balas kalian semua dengan balasan ganjaran dunia akhirat.


Untuk pengetahuan semua, saya akan belajar syllabus SPM aliran sains tulen & universiti seperti algebra, calculatus, bahasa jepun & perancis.

Amin..........

Blog lain

Malaysia Secara Ringkas

Sejarah menarik; sejak abad ke-15 ketika Melaka merupakan sebuah pelabuhan dagangan penting, telah membentuk Malaysia menjadi sebuah negara beraneka budaya yang berbeza. Percutian ke Malaysia membuahkan pengalaman manis dengan penduduknya yang amat mesra, sementara kemudahan moden yang tersedia memastikan percutian anda mudah dan selesa. Mengenali Malaysia, bererti mencintai Malaysia - negara yang tersohor dengan pilihan makanan, kepelbagaian hutan hujan berusia jutaan tahun, bangunan pencakar langit yang canggih dan pesta pelbagai warna yang gemilang.

Muat turun Risalah: Percutian Menarik

Wahai rakyat Malaysia, peliharalah kemerdekaan dengan sebaik-baiknya supaya Malaysia kekal makmur & selamat dilawati oleh pelancong luar. MERDEKA!!!!!

Selamat menyambut kemerdekaan ke 54

"Transformasi Berjaya,Rakyat Sejahtera"

Carian pintas artikel pelancongan pilihan anda

WOW!!

The wonders of places and the best Asia destination

I love Malaysia!!!!!!!

03 Julai 2009

Destinasi percutian terbaru

KUALA Besut mungkin hanya pekan kecil di persisiran pantai di kalangan warga tempatan, namun ia kini menyerlah sebagai antara destinasi percutian terbaru di pantai timur. Lokasinya sebagai pusat pendaratan ikan dan laluan keluar masuk bot nelayan ke Laut China Selatan memberi pemandangan unik kepada pelancong.

Tambah menarik, apabila pengunjung berpeluang membeli hasil tangkapan segar daripada nelayan tanpa perlu melalui peraih.Suatu ketika dulu, Kuala Besut pernah menjadi pusat pendaratan utama nelayan di pantai timur sebelum berpindah ke Tok Bali.

Kawasan yang asalnya perkampungan nelayan ini kini menjadi tumpuan pelancong yang menaiki bot untuk ke Pulau Perhentian.Kebanyakannya memilih bermalam di rumah tumpangan dan hotel bajet sekitar pekan ini sementara menunggu bot ke pulau peranginan berkenaan.Pelancong terutamanya dari ibu kota dan Singapura terpaksa berbuat demikian berikutan ada jadual khas bot dari dan ke pulau peranginan ini.Semuanya bergantung kepada waktu air pasang dan air surut dan keadaan laut.

Sekiranya terlampau bergelora, ia mungkin berbahaya kepada bot kecil dan aktiviti rekreasi air.Kuala ini juga kian menjadi tumpuan selepas kerajaan membina benteng penahan ombak sepanjang dua kilometer (km).Sekali gus, ia memudahkan warga tempatan bersantai sambil membawa keluarga atau memancing bagi mengisi masa terluang terutama pada cuti hujung minggu.

Pembangunan ini juga secara tidak langsung membuka peluang perniagaan kepada penduduk tempatan terutama dalam bidang berkaitan pelancongan.Majlis Daerah Besut (MDB) turut membina landskap menarik termasuk dataran untuk kemudahan aktiviti persembahan pentas.Kemudahan lain ialah tandas moden, pentas persembahan kebudayaan, taman permainan kanak-kanak dan warung teh tarik.

Pendek kata, pengunjung yang datang ke dataran Kuala Besut pasti terhibur menikmati suasana waktu senja apabila panorama menarik ketika matahari berlabuh di permukaan laut.Medan ikan bakar beroperasi hingga lewat malam menjadi tumpuan mereka yang mahu mendapatkan makanan laut yang segar.

Namakan apa saja, sama ada ikan, sotong atau ketam, semuanya menjanjikan pengalaman menarik apabila ia dimasak mengikut selera penduduk tempatan.Ada juga yang singgah sebentar semata-mata untuk menjamu selera di sini ketika dalam perjalanan menghala ke Kuala Terengganu atau Kota Bharu.

INFO
Tidak sah berkunjung ke pantai timur, jika tidak membawa pulang keropok lekor sebagai tanda kenangan. Selain hasil laut yang segar, anda juga boleh mencuba keenakan nasi dagang dengan pilihan pelbagai lauk menarik di gerai berhampiran jeti.

Jika mahu ke Pulau Perhentian, pastikan anda membuat tempahan terlebih lebih awal dan memastikan anda mengikuti jadual bot untuk mengelakkan sebarang kesulitan.

Tiada ulasan:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails