1 Malaysia

1 Malaysia
Peliharalah keamanan negara

MERDEKA! MERDEKA!

Doakan saya

Assalamualaikum wbt.


Semasa saya di Sekolah Permata Pintar, saya menyeru semua pengunjung blog ini doakan saya semoga:


1. Berjaya dengan keputusan cemerlang dalam setiap ujian semester SPM terutama yang diadakan bulan Mac dengan A.


2. Diberi kefahaman tinggi dalam memahami pelajaran SPM terutama elektif sains & universiti.


3. Lepasi skor ujian TOFEL(ujian bahasa inggeris), supaya dapat ambil ujian SAT & akhirnya ke universiti di Amerika Syarikat atau London dalam kerjaya saintis.


4. Lindungilah saya supaya sentiasa di bawah penjagaan Allah swt.


5. Diberi kejayaan mewakili apa-apa pertandingan seperti genius olimpiad atau sebagainya di peringkat antarabangsa atau kebangsaan serta sukan sekali.


6. Diberi ketaqwaan yang tinggi.


7. Kalau tidak dapat sekalipun ke AS, doakan saya supaya result SPM saya serta O & A level excellent supaya dapat kerjaya tinggi lumayan & belajar di overseas.


8. Doakan saya juga semoga tidak lalai mengingati Allah swt apabila saya berjaya nanti & dapat menggunakan kebijaksanaan serta kejayaan gemilang itu ke arah jalan Allah swt & Rasul demi meninggikan syariat islam & menyumbang kemajuan di Malaysia setaraf negara barat. Hal ini kerana saya merupakan aset harapan negara. Insya-Allah. Kalau ingin islam & Malaysia maju, doakan saya.


9.Kepada sesiapa yang doakan saya & dimakbulkan Allah swt, Dia akan balas kalian semua dengan balasan ganjaran dunia akhirat.


Untuk pengetahuan semua, saya akan belajar syllabus SPM aliran sains tulen & universiti seperti algebra, calculatus, bahasa jepun & perancis.

Amin..........

Blog lain

Malaysia Secara Ringkas

Sejarah menarik; sejak abad ke-15 ketika Melaka merupakan sebuah pelabuhan dagangan penting, telah membentuk Malaysia menjadi sebuah negara beraneka budaya yang berbeza. Percutian ke Malaysia membuahkan pengalaman manis dengan penduduknya yang amat mesra, sementara kemudahan moden yang tersedia memastikan percutian anda mudah dan selesa. Mengenali Malaysia, bererti mencintai Malaysia - negara yang tersohor dengan pilihan makanan, kepelbagaian hutan hujan berusia jutaan tahun, bangunan pencakar langit yang canggih dan pesta pelbagai warna yang gemilang.

Muat turun Risalah: Percutian Menarik

Wahai rakyat Malaysia, peliharalah kemerdekaan dengan sebaik-baiknya supaya Malaysia kekal makmur & selamat dilawati oleh pelancong luar. MERDEKA!!!!!

Selamat menyambut kemerdekaan ke 54

"Transformasi Berjaya,Rakyat Sejahtera"

Carian pintas artikel pelancongan pilihan anda

WOW!!

The wonders of places and the best Asia destination

I love Malaysia!!!!!!!

15 Oktober 2011

Berehat di puncak gunung Tok Wan & bukit brogaKAWASAN puncak Gunung Tok Wan dikelilingi pokok-pokok menyebabkan tiada pemandangan menarik dapat dilihat dari puncak.


Biasanya lokasi berdekatan tempat tinggal menjadi tumpuan. Bagi mereka yang menetap di Kuala Lumpur dan sekitarnya, mendaki Bukit Broga dan Gunung Tok Wan mungkin menjadi pilihan.
Terletak kira-kira 40 kilometer dari ibu kota, kawasan perbukitan itu menjadi tumpuan orang ramai yang kadangkala jumlahnya mencecah ratusan orang pada satu-satu masa.
Bagi yang tidak gemarkan kesesakan orang ramai yang memenuhi keempat-empat puncak Bukit Broga, apa kata lajak sedikit langkah anda menuju ke puncak Gunung Tok Wan.
Namun untuk sampai ke gunung berketinggian 675 meter (2,214 kaki) dari paras laut (dpl) itu, kita perlu tiba dahulu di puncak Bukit Broga pada ketinggian 400 meter (1,312 kaki) dpl.
Bersama Zaki Zakaria, 44, yang menjadi jurupandu arah, penulis meredah hutan belantara bagi menjejaki puncak Gunung Tok Wan baru-baru ini.
Pendakian kami bermula pada pukul 7.00 pagi dan satu jam kemudian, kami tiba di puncak Bukit Broga. Kami berehat seketika sebelum memasuki sempadan hutan. Trek yang ditempuh agak lembap, manakala suasana sekitar sedikit suram kerana peratusan cahaya matahari yang sampai ke lantai hutan agak sedikit.
Keadaan itu membuatkan persekitaran redup. Dalam pendakian ini, kami menemui sepohon pokok besar yang memiliki akar berselirat. Namun, di kebanyakan kawasan, tiada pemandangan menarik dapat dilihat.
Selepas menuruni beberapa puncak bukit termasuk di kawasan cerun yang disediakan kemudahan tali, kami kemudiannya tiba di satu kawasan berbatu yang diselimuti lumut.
Di situ, kami terdengar bunyi aliran air. Kami tidak mempunyai masa untuk mencari punca aliran air kerana bimbang terlewat tiba di puncak.
Kelihatan di hadapan kami adalah satu cerun yang agak menegak. Kami mengambil giliran untuk melepasi cerun tersebut. Perjalanan diteruskan dan kami tiba di puncak sekitar pukul 9.45 pagi. Kelihatan sekumpulan anak muda sedang duduk berehat di bangku kayu. Tiada pemandangan menarik dapat dilihat, sekadar belantara menghijau.
Kami bertegur sapa dan berbual mesra, sambil menikmati bekalan makanan dan minuman yang dibawa dari rumah. Selesai bergambar bersama mereka, kami menyusun langkah menuruni gunung sekitar pukul 10.15 pagi. Dalam perjalanan menuruni gunung, kami kerap berhenti untuk merakamkan keindahan bunga-bunga liar yang cantik.
Kami tiba semula di puncak Bukit Broga tepat pukul 12.00 tengah hari kala matahari terpacak di langit. Walaupun dipanah sang mentari, kami tetap meluangkan masa untuk merakamkan gambar kawasan perbukitan yang dilitupi lalang yang menghijau.
Selesai bergambar, kami meredah terik mentari menuruni bukit yang lengang. Hanya ada dua tiga orang pendaki masih berada di puncak bukit untuk bergambar.
Dek kerana panas mentari, kami berlari-lari anak menuruni cerun bukit menuju kawasan hutan. Teduhan daripada pokok menyejukkan semula kulit kami yang 'hampir' terbakar tadi.
Sebaik sahaja tiba di kawasan ladang sawit iaitu tempat permulaan mendaki Bukit Broga, kami terus menuju ke gerai milik Ezuan Che Yem, 31. Di gerainya, kami membasahkan tekak dengan air kelapa yang sejuk. Beliau hanya membuka gerai pada cuti hujung minggu dan gerainya turut dikunjungi pendaki pelbagai kaum. Ini kerana selain menjual minuman sejuk, beliau juga menyajikan menu ringkas seperti sandwic.
Memandangkan Bukit Broga semakin banyak menerima kunjungan ramai, maka setiap pendaki perlu menjaga kebersihan di bukit tersebut.
Ini kerana terdapat pendaki yang tidak bertanggungjawab membuang plastik pembungkus makanan dan botol mineral di merata tempat. Sikap itu hendaklah dihentikan kerana jika tidak, kawasan perbukitan yang indah itu akan menjadi tempat longgokan sampah sarap.

Tiada ulasan:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails