1 Malaysia

1 Malaysia
Peliharalah keamanan negara

MERDEKA! MERDEKA!

Doakan saya

Assalamualaikum wbt.


Semasa saya di Sekolah Permata Pintar, saya menyeru semua pengunjung blog ini doakan saya semoga:


1. Berjaya dengan keputusan cemerlang dalam setiap ujian semester SPM terutama yang diadakan bulan Mac dengan A.


2. Diberi kefahaman tinggi dalam memahami pelajaran SPM terutama elektif sains & universiti.


3. Lepasi skor ujian TOFEL(ujian bahasa inggeris), supaya dapat ambil ujian SAT & akhirnya ke universiti di Amerika Syarikat atau London dalam kerjaya saintis.


4. Lindungilah saya supaya sentiasa di bawah penjagaan Allah swt.


5. Diberi kejayaan mewakili apa-apa pertandingan seperti genius olimpiad atau sebagainya di peringkat antarabangsa atau kebangsaan serta sukan sekali.


6. Diberi ketaqwaan yang tinggi.


7. Kalau tidak dapat sekalipun ke AS, doakan saya supaya result SPM saya serta O & A level excellent supaya dapat kerjaya tinggi lumayan & belajar di overseas.


8. Doakan saya juga semoga tidak lalai mengingati Allah swt apabila saya berjaya nanti & dapat menggunakan kebijaksanaan serta kejayaan gemilang itu ke arah jalan Allah swt & Rasul demi meninggikan syariat islam & menyumbang kemajuan di Malaysia setaraf negara barat. Hal ini kerana saya merupakan aset harapan negara. Insya-Allah. Kalau ingin islam & Malaysia maju, doakan saya.


9.Kepada sesiapa yang doakan saya & dimakbulkan Allah swt, Dia akan balas kalian semua dengan balasan ganjaran dunia akhirat.


Untuk pengetahuan semua, saya akan belajar syllabus SPM aliran sains tulen & universiti seperti algebra, calculatus, bahasa jepun & perancis.

Amin..........

Blog lain

Malaysia Secara Ringkas

Sejarah menarik; sejak abad ke-15 ketika Melaka merupakan sebuah pelabuhan dagangan penting, telah membentuk Malaysia menjadi sebuah negara beraneka budaya yang berbeza. Percutian ke Malaysia membuahkan pengalaman manis dengan penduduknya yang amat mesra, sementara kemudahan moden yang tersedia memastikan percutian anda mudah dan selesa. Mengenali Malaysia, bererti mencintai Malaysia - negara yang tersohor dengan pilihan makanan, kepelbagaian hutan hujan berusia jutaan tahun, bangunan pencakar langit yang canggih dan pesta pelbagai warna yang gemilang.

Muat turun Risalah: Percutian Menarik

Wahai rakyat Malaysia, peliharalah kemerdekaan dengan sebaik-baiknya supaya Malaysia kekal makmur & selamat dilawati oleh pelancong luar. MERDEKA!!!!!

Selamat menyambut kemerdekaan ke 54

"Transformasi Berjaya,Rakyat Sejahtera"

Carian pintas artikel pelancongan pilihan anda

WOW!!

The wonders of places and the best Asia destination

I love Malaysia!!!!!!!

29 Januari 2011

Seindah nama Anjung Indah

Suasana di sekitar Anjung Indah, Jalan Sardon, Balik Pulau. - utusan/Zhafaran Nasib


Mungkin ramai sedia maklum atau pernah mengunjungi Anjung Indah di Jalan Sardon, iaitu laluan yang menghubungkan Bukit Jambul dan Balik Pulau.
Apatah lagi, ia sudah tujuh tahun dibuka kepada orang ramai sebagai salah satu lokasi menarik untuk dilawati di negeri ini.
Namun, kunjungan penulis ke situ baru-baru ini adalah tidak disengajakan. Semuanya berlaku ketika penulis ingin mencari gerai makan bagi mengisi perut sebaik sahaja menyelesaikan satu tugasan di Balik Pulau.
Dalam perjalanan pulang mengharungi jalan berliku dan berbukit, penulis terpandang papan tanda dengan perkataan 'Best Mee Udang' di kiri jalan, lantas tergerak hati untuk singgah sebentar di situ.
Terdetik dalam fikiran penulis untuk mengetahui sejauh mana istimewanya mi udang di situ seperti apa yang tertulis pada papan tanda berkenaan.
Namun, sebaik sahaja keluar dari perut kereta, rupa-rupanya ada yang lebih menarik perhatian penulis, bukannya keinginan untuk menikmati mi udang.
Lapar perut yang menusuk-nusuk tadi, seolah-olah lenyap apabila terpandang panorama indah di kawasan tersebut.
Di hadapan penulis, terbentang ciptaan indah Yang Maha Esa.
Deretan pokok yang menghijau memenuhi kanta mata.
Pekan Balik Pulau boleh dilihat dengan jelas sekiranya tidak berkabus di puncak Anjung Indah, Balik Pulau.


Susunan yang beralun, seperti ombak, menandakan kawasan tersebut berbukit-bukau, terasa cukup tenang di hati.
Lebih menarik, kehijauan pokok-pokok tersebut disulami pemandangan Selat Melaka.
Selain keindahan alam semula jadi itu, sesiapa yang berada di Anjung Indah sudah pasti dapat merasai tipuan angin sepoi-sepoi bahasa.
Nyaman? Sudah tentu dan penulis langsung tidak berasa bahang matahari walaupun ketika itu jarum besar jam menunjuk ke angka satu.
Walaupun tidak banyak kemudahan disediakan kecuali tandas, kerusi, tempat makan dan dataran, ia sama sekali tidak mencacatkan persinggahan pengunjung ke situ.
Bagi penulis, kemudahan yang minimum sudah memadai kerana ia memberi peluang kepada pengunjung untuk menghayati keindahan alam semula jadi.
Berdasarkan pengamatan penulis, Anjung Indah dikunjungi oleh pelbagai lapisan masyarakat untuk pelbagai tujuan, daripada golongan berkeluarga yang berkelah, melepak dengan rakan sehinggalah tempat memadu kasih pasangan sedang hangat bercinta.
Terdapat juga bas-bas yang membawa kumpulan pelancong dari luar negara singgah di situ.
Daripada perbualan penulis dengan peniaga di situ, Anjung Indah akan menjadi lebih meriah tatkala musim buah.
Ketika itu, banyak gerai menjual buah-buahan dibuka yang menjual antaranya cempedak, manggis, duku dan durian.

Tiada ulasan:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails