1 Malaysia

1 Malaysia
Peliharalah keamanan negara

MERDEKA! MERDEKA!

Doakan saya

Assalamualaikum wbt.


Semasa saya di Sekolah Permata Pintar, saya menyeru semua pengunjung blog ini doakan saya semoga:


1. Berjaya dengan keputusan cemerlang dalam setiap ujian semester SPM terutama yang diadakan bulan Mac dengan A.


2. Diberi kefahaman tinggi dalam memahami pelajaran SPM terutama elektif sains & universiti.


3. Lepasi skor ujian TOFEL(ujian bahasa inggeris), supaya dapat ambil ujian SAT & akhirnya ke universiti di Amerika Syarikat atau London dalam kerjaya saintis.


4. Lindungilah saya supaya sentiasa di bawah penjagaan Allah swt.


5. Diberi kejayaan mewakili apa-apa pertandingan seperti genius olimpiad atau sebagainya di peringkat antarabangsa atau kebangsaan serta sukan sekali.


6. Diberi ketaqwaan yang tinggi.


7. Kalau tidak dapat sekalipun ke AS, doakan saya supaya result SPM saya serta O & A level excellent supaya dapat kerjaya tinggi lumayan & belajar di overseas.


8. Doakan saya juga semoga tidak lalai mengingati Allah swt apabila saya berjaya nanti & dapat menggunakan kebijaksanaan serta kejayaan gemilang itu ke arah jalan Allah swt & Rasul demi meninggikan syariat islam & menyumbang kemajuan di Malaysia setaraf negara barat. Hal ini kerana saya merupakan aset harapan negara. Insya-Allah. Kalau ingin islam & Malaysia maju, doakan saya.


9.Kepada sesiapa yang doakan saya & dimakbulkan Allah swt, Dia akan balas kalian semua dengan balasan ganjaran dunia akhirat.


Untuk pengetahuan semua, saya akan belajar syllabus SPM aliran sains tulen & universiti seperti algebra, calculatus, bahasa jepun & perancis.

Amin..........

Blog lain

Malaysia Secara Ringkas

Sejarah menarik; sejak abad ke-15 ketika Melaka merupakan sebuah pelabuhan dagangan penting, telah membentuk Malaysia menjadi sebuah negara beraneka budaya yang berbeza. Percutian ke Malaysia membuahkan pengalaman manis dengan penduduknya yang amat mesra, sementara kemudahan moden yang tersedia memastikan percutian anda mudah dan selesa. Mengenali Malaysia, bererti mencintai Malaysia - negara yang tersohor dengan pilihan makanan, kepelbagaian hutan hujan berusia jutaan tahun, bangunan pencakar langit yang canggih dan pesta pelbagai warna yang gemilang.

Muat turun Risalah: Percutian Menarik

Wahai rakyat Malaysia, peliharalah kemerdekaan dengan sebaik-baiknya supaya Malaysia kekal makmur & selamat dilawati oleh pelancong luar. MERDEKA!!!!!

Selamat menyambut kemerdekaan ke 54

"Transformasi Berjaya,Rakyat Sejahtera"

Carian pintas artikel pelancongan pilihan anda

WOW!!

The wonders of places and the best Asia destination

I love Malaysia!!!!!!!

22 Disember 2010

Kedamaian di Regency, Gunung Jerai


Pemandangan indah waktu senja bakal memukau setiap pengunjung.

DAHULU Pulau Serai (nama asal Gunung Jerai) terkenal sebagai penanda arah buat pelayar-pelayar yang singgah berdagang di negeri Kedah. Tetapi kini ia lebih sinonim sebagai salah satu produk pelancongan di negeri jelapang padi itu. Keagungan sejarah Gunung Jerai dikaitkan dengan mitos Raja Bersiong yang dikatakan membuka penempatan di kaki gunung dan legenda batu kapal kepunyaan Maharaja Merong Mahawangsa.
Gunung yang memiliki ketinggian 1,217 meter (3,993 kaki) dari paras laut dan terletak di sempadan daerah Kuala Muda dan Yan itu sentiasa mendapat kunjungan daripada para pengembara dan pencinta alam yang ingin menerokainya tidak kira pada hari biasa atau cuti umum.
Gunung tertinggi di Kedah itu juga menyediakan kemudahan penginapan iaitu Resort Regency yang dikelilingi dengan pelbagai jenis flora dan fauna berwarna-warni.
Buat mereka yang ingin berkunjung ke resort tersebut hanya perlu melalui perjalanan sejauh 14 kilometer (km) dari kaki gunung ke puncak. Pengunjung tidak perlu mendaki kerana jalan menuju ke puncak itu boleh dilalui menggunakan kenderaan.
Kedinginan udara sekitar 18 hingga 25 darjah celcius amat menyamankan lebih-lebih lagi ia dikelilingi dengan pelbagai jenis pokok yang menghijau.
Pemandangan indah di sekeliling lokasi resort berkenaan juga pasti akan mengasyikkan setiap pengunjung kerana dari puncak resort berkenaan anda boleh melihat pemandangan sekitar negeri Kedah terutama pemandangan sawah padi yang luas terbentang indah.
Antara keistimewaan yang terdapat di resort tersebut ialah pelbagai aktiviti merentasi hutan bagi pencinta alam.
Kawasan ini juga memang tersedia dengan aset pelancongan sejarah termasuklah Muzium Arkeologi Lembah Bujang, pusat peranginan Batu Pahat, Sungai Titi Hayun, Sungai Merbok yang kaya dengan hutan pokok bakau dan yang terbaru adalah penemuan batu-batu karang yang cantik di Pulau Songsong.
Malah di sekitar kawasan itu juga terdapat kesan-kesan sejarah pra-Islam iaitu Nabagraha (Gunung Jerai Tapak 9) seperti gelang granit yang dipercayai digunakan sebagai pengikat tiang bendera rumah api yang berfungsi sebagai mercu tanda buat pelayar.
Resort Regency juga menawarkan hidangan masakan pelbagai juadah yang enak termasuk masakan tradisional masyarakat setempat yang memikat hati.
Lokasi biliknya yang selesa bertemankan bunyi unggas sebagai halwa telinga sungguh mengasyikkan dan yang paling menariknya ialah apabila pengunjung datang ke sana, anda boleh merasakan kedamaian yang dipenuhi dengan suasana menyenangkan.
Pengurus resort, Jasni Mohd. Supandi berkata, resort ini mula beroperasi sejak September 2009 dengan keluasan lebih lima ekar.
“Di Regency Gunung Jerai, kami menyediakan 77 buah bilik biasa, 12 bilik duluxe dan satu bilik suite buat pengunjung dari harga serendah RM130 hingga RM500.
“Selain bilik tidur, resort ini juga menyediakan kemudahan rekreasi seperti gelanggang futsal, bola keranjang, badminton, pelbagai permainan indoor, bilik mesyuarat, surau dan ladang orkid mini. Antara aktiviti yang sesuai di jalankan di resort ini seperti aktiviti merentasi hutan dan kem bina semangat,” jelasnya.

Tiada ulasan:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails