1 Malaysia

1 Malaysia
Peliharalah keamanan negara

MERDEKA! MERDEKA!

Doakan saya

Assalamualaikum wbt.


Semasa saya di Sekolah Permata Pintar, saya menyeru semua pengunjung blog ini doakan saya semoga:


1. Berjaya dengan keputusan cemerlang dalam setiap ujian semester SPM terutama yang diadakan bulan Mac dengan A.


2. Diberi kefahaman tinggi dalam memahami pelajaran SPM terutama elektif sains & universiti.


3. Lepasi skor ujian TOFEL(ujian bahasa inggeris), supaya dapat ambil ujian SAT & akhirnya ke universiti di Amerika Syarikat atau London dalam kerjaya saintis.


4. Lindungilah saya supaya sentiasa di bawah penjagaan Allah swt.


5. Diberi kejayaan mewakili apa-apa pertandingan seperti genius olimpiad atau sebagainya di peringkat antarabangsa atau kebangsaan serta sukan sekali.


6. Diberi ketaqwaan yang tinggi.


7. Kalau tidak dapat sekalipun ke AS, doakan saya supaya result SPM saya serta O & A level excellent supaya dapat kerjaya tinggi lumayan & belajar di overseas.


8. Doakan saya juga semoga tidak lalai mengingati Allah swt apabila saya berjaya nanti & dapat menggunakan kebijaksanaan serta kejayaan gemilang itu ke arah jalan Allah swt & Rasul demi meninggikan syariat islam & menyumbang kemajuan di Malaysia setaraf negara barat. Hal ini kerana saya merupakan aset harapan negara. Insya-Allah. Kalau ingin islam & Malaysia maju, doakan saya.


9.Kepada sesiapa yang doakan saya & dimakbulkan Allah swt, Dia akan balas kalian semua dengan balasan ganjaran dunia akhirat.


Untuk pengetahuan semua, saya akan belajar syllabus SPM aliran sains tulen & universiti seperti algebra, calculatus, bahasa jepun & perancis.

Amin..........

Blog lain

Malaysia Secara Ringkas

Sejarah menarik; sejak abad ke-15 ketika Melaka merupakan sebuah pelabuhan dagangan penting, telah membentuk Malaysia menjadi sebuah negara beraneka budaya yang berbeza. Percutian ke Malaysia membuahkan pengalaman manis dengan penduduknya yang amat mesra, sementara kemudahan moden yang tersedia memastikan percutian anda mudah dan selesa. Mengenali Malaysia, bererti mencintai Malaysia - negara yang tersohor dengan pilihan makanan, kepelbagaian hutan hujan berusia jutaan tahun, bangunan pencakar langit yang canggih dan pesta pelbagai warna yang gemilang.

Muat turun Risalah: Percutian Menarik

Wahai rakyat Malaysia, peliharalah kemerdekaan dengan sebaik-baiknya supaya Malaysia kekal makmur & selamat dilawati oleh pelancong luar. MERDEKA!!!!!

Selamat menyambut kemerdekaan ke 54

"Transformasi Berjaya,Rakyat Sejahtera"

Carian pintas artikel pelancongan pilihan anda

WOW!!

The wonders of places and the best Asia destination

I love Malaysia!!!!!!!

18 November 2012

bangkitlah wahai saudaraku umat Islam !!!!!!!!


Kita melihat pada awal tahun 1434 hijrah, umat Islam sedang meraikan sambutan maal hijrah. Namun, malangnya Palestin diserang balik oleh tentera Israel. Tambahan pula, dengan adanya pertambahan tentera darat & udara untuk menyerang Palestin. Sudah beberapa kali Palestin meminta sebagai bukan anggota PBB dengan persetujuan majoriti negara di dunia tetapi AS menghalangnya usaha ini atas dasar kerjasama dengan Israel. Akibatnya, ada yang terkorban lagi dalam jihad mati syahid. Persoalannya, kita sudah tentu terutama negara-negara di dunia khususnya membuat demonstrasi, tetap menghulurkan bantuan kepada rakyat jihad Palestin khususnya dari negara kita. Saya memuji kerana ada sesetengah negara dunia walaupun tidak menghulurkan bantuan senjata tetapi dari segi mental & psikologi. Ramai khususnya saya sendiri menanyakan di mana tindakan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) terhadap keganasan tentera Israel. Hal ini kerana saya melihat bahawa PBB dikatakan telah mengambil tindakan dengan membuat perjanjian tetapi peperangan masih lagi tiada menemui tanda noktah bermula dari tahun 1948.

Saya mengatakan jawapannya PBB tidak bersungguh-sungguh menangani pergolakan ini termasuk isu Syria dan Iraq. Namun begitu, saya berasa bersyukur kerana Presiden Amerika Syarikat, Barack Obama yang memenangi pilihan raya umum ingin menarik balik tentera Amerika Syarikat daripada menyerang Iraq dan Afganistan. Namun begitu, isu Palestin belum ada kesudahan. Seperti mana kita ketahui, PBB secara sejarahnya ditubuhkan selepas kekalahan Jepun pada tahun 1948, iaitu tahun Israel mengganas dengan rakyat Palestin. PBB ditubuhkan adalah untuk keamanan dunia tetapi hanya jelas mementingkan isu yang ada kepentingannya atau yang berpihak kepada mereka sahaja. Sebaliknya, negara yang enggan mengikuti arahan Barat akan diserang. Di manakah kewibawaan PBB? Hal ini kerana PBB kebanyakkannya dianggotai oleh negara Amerika Syarikat, Britain, Perancis atau dalam erti kata kuasa-kuasa besar. Disebabkan itulah, isu yang bergolak ini tiada berkesudahan.

Saya rasa generasi sekarang sudah tentu ingat yang isu Palestin ini berpunca daripada keganasan Yahudi. Namun begitu, sedar atau tidak sedar yang hal ini berpunca daripada kita sendiri khususnya negara Arab membantu British dan Perancis menghancurkan kerajaan Khilafah Uthmaniyah. Akibatnya, tiada lagi khalifah lagi sejak dibatalkan oleh Mustafa Kamal Attartuk dan akhirnya umat islam dilanyak habis-habisan termasuk isu Innonence of Muslim baru-baru ini yang mencetuskan kemarahan negara islam seluruh dunia. Namun begitu, negara-negara khususnya negara Islam di Arab, mengapakah anda semua tidak bersatu dalam berdemonstrasi? Ini jelaslah semangat nasionalisme yang ditanamkan oleh barat sehingga meninggalkan semangat khalifah dan islamisme. Saya melihat kebanyakkan negara Arab tidak bersungguh-sungguh membantu negara Arab dan Timur Tengah khususnya Palestin tetapi yang bersungguh-sungguh membantu hanyalah negara buka Arab. Jelas-jelaslah masih mempercayai kuasa barat daripada islam itu sendiri. Oleh kerana umat islam sendiri tidak mahu mengikuti ajaran Al-Quran (Allah swt) dan hadis sunnah Rasullulah SAW serta suka membuat maksiat di situ sana sini, terpengaruh dengan rancangan hiburan yang merosakkan dan sebagainya sehingga umat islam terus lemah dan lemah. Bukankah tahun hijrah seharusnya kita berubah ke arah lebih baik tetapi semakin teruk. Bukankah itu dikatakan kecelakaan?

Baiklah, saya ingin berbalik semula kepada sejarah mengapa umat islam terjadi begini dan isu Palestin tiada kesudahan. Hal ini kerana sejarah ini telah diubah oleh orang barat khususnya dalam subjek sejarah dan agama islam yang tidak menceritakan lebih lanjut mengenai peristiwa kejatuhan kerajaan Uthmaniyah dan itulah yang pelajar selalu menghafal dan ingat itu sahaja ceritanya semata-mata untuk peperiksaan. Ingatlah jika umat islam semua khususnya pelajar Malaysia mengetahui dan menghayati peristiwa ini, saya merasakan sudah tentu ada kesedaran untuk bangkit semula mewujudkan khalifah baru setelah hampir seratus tahun umat islam dalam keadaan gelap. Kita melihat benarlah kata-kata ulama bahawa sekarang ini umat islam dalam proses kebangkitan dalam menentang kemungkaran kiamat akhir zaman yang semua tanda telah ada setelah melalui proses kegelapan di mana setelah kejatuhan islam 1924, banyak negara bukan barat telah dijajah oleh negara barat khususnya dan mengubah & meracuni pemikiran umat islam melalui pemerintahan ideologi sekular sehinggalah serangan Jepun ke hampir seluruh dunia.

Kita sudah mengetahui pada zaman rennisance & reformation, kebangkitan orang eropah menentang kezaliman paderi gereja sehingga menjadikan ideologi-ideologi sebagai tuhan mereka dalam mencapai kejayaan orang Eropah sehingga memisahkan agama daripada kehidupan seharian. Ingatlah, sejarah tidak pernah menipu kita. Umat Islam masa itu asyik tinggalkan perintah Allah swt dan sesetengah pemerintah selepas Sultan Sulaiman memerintah ikut cara Barat. Mana tidaknya Allah membalas perbuatan dosa kita ini ke atas kita agar kita insaf. Kita tahu orang barat khususnya Britain dan Perancis, Austria, Jerman & juga Rusia merancang jahatnya untuk hancurkan Islam dan umat islam tidak dapat bangkit selama-lamanya. Mereka mencetuskan hasutan dan nasionalisme terhadap negara Arab dan mereka mempercayai orang barat. Selain itu, orang Arab enggan dengar nasihat Sultan Abdul Hamid, khalifah terakhir umat islam dan larangan Allah swt. Akibatnya, di sebalik helah mereka, negara-negara Arab seperti Teluk Tunisha, Mesir dan sebagainya dijajah akhirnya oleh orang barat.

Akibat juga daripada pengkhianatan pegawai kerajaan Uthmaniyah terhadap Sultan Abdul Hamid, banyak kuasa besar serang kerajaan Uthmaniyah sehingga banyak negara naungan baginda jatuh ke tangan kuasa besar. Kekalahan paling memalukan ialah pada perang dunia pertama. Akibat kita juga, orang Yahudi ambil kesempatan untuk merampas Palestin. Hal ini kerana mereka selalu kalah apabila berperang dengan umat islam selepas Salehudin Al-Ayubi dalam mendapat hak Palestin, kota paling dimuliakan Allah swt kerana di dalamnya terdapat Baitulmaqdis dan Masjid Al-Aqsa. Kita sendiri telah disuruh Allah dalam Al-quran untuk menjaga kedaulatan Palestin. Namun malangnya, umat islam semakin jauh dengan al-quran dengan pemerintah khalifah masa itu sesetengahnya melaksanakan undang-undang barat dan sesetengah pegawai membantu orang barat untuk hancurkan kerajaan islam. Kita sudah tentu ingat lagi bahawa Freemason (perkenalkan mata wang berasaskan kertas yang boleh jatuh nilainya bila-bila masa), bankers Yahudi dan lain datang menuntut Palestin daripada Sultan Abdul Hamid tetapi baginda enggan serahkan kerana itu milik umat islam.

Akibatnya, bankers yahudi dengan bantuan orang barat serang Palestin demi mendapatkannya semula walau apa jua risiko. Walaupun negara-negara islam Asia Tenggara khususnya alam melayu di melaka atau johor tidak ditakluk oleh kerajaan uthmaniyah tetapi mereka bernaung di bawah uthmaniyah (atau seluruh dunia umat islam kuasai selama 1400 tahun). Kita juga melihat setelah orang barat hampir hancurkan islam dengan menguasai satu demi satu negara sebagai jajahan, turki muda kebangsaan di bawah Mustafa Kamal Attatuk laknatullah boleh pula memecat Sultan Abdul Hamid (turki muda dikatakan pro barat) dan memusnahkan pejabat khalifah sehingga menggubal undang sekular seperti tidak boleh pakai tudung. Akhirnya, tiada lagi khalifah dan 3 mac 1924 merupakan sejarah hitam dan kegelapan umat islam serta akhirnya kita tidak mampu bangkit kerana tiada penyatuan terutama negara Arab (nasionalisme). Ini bermakna kita semua telah berdosa besar. Akibatnya, yahudi mudah dapat Palestin tahun 1948 dan banyak negara khususnya Asia tenggara (Malaysia- tanah melayu dan Indonesia) jatuh satu demi satu ke tangan barat. Akhirnya, hampir semua negara di dunia merdeka atas dasar nasionalisme dan kadangkala melaksanakan pentadbiran sekular. Walaupun Malaysia bukanlah negara sekular tetapi pemerintahan islam di negara kita tidak menyeluruh. Semua negara menerima konsep demokrasi berparlimen di bawah tajaan British, bukannya Syura. Inikah dikatakan kita mengikuti perintah Allah??

Sekarang, 88 tahun genaplah kita dalam kesengsaraan. Banyak konflik peperangan di Myammar (umat islam rohginya), palestin, Iraq dan sebagainya tiada kesudahan. Negara Arab dan PBB tidak bersungguh-sungguh membantu negara bergolak terutama Palestin. Sebaliknya, negara bukan Arablah yang tidak ‘hangat-hangat tahi ayam’ membantu Palestin terutama dari negara kita. Astaghfirullah!!!!!!!! Akhir kata, ingatlah selagi kita banyak meninggalkan perintah-Nya, melebihkan hiburan, menjalankan pentadbiran islam tidak sepenuhnya, berpakaian seksi dan tidak bersatu, selagi itulah umat islam hidup sengsara, banyak maksiat bermaharajalela dan palestin tidak akan merdeka. Walaupun kegemilangan islam semula dan merdekanya palestin berlaku apabila turunnya dan wujudnya khalifah semula (yakni imam mahdi & nabi Isa a.s.) tetapi apa salahnya kita bangkit sama-sama!!!!!!!!!!! Ayuhlah bangkit wahai umat islam!!!!!! Bukannya bangkit atas dasar bangsa!!!!!!!!!! Ingatlah 300 juta umat islam sedangkan 15 juta adalah orang kafir (non muslim) di dunia, tak akan pula kita boleh kalah. INGATLAH UMAT ISLAM KUAT DAN BERKUASA DENGAN JIHAD, KETAATAN DAN BERSATU.

Penulis:
Arif Anwar bin Lokmanol Hakim
Pelajar Program Pendidikan Menengah PERMATApintar,
Pusat PERMATApintar Negara,
Universiti Kebangsaan Malaysia
Wakil bagi umat Islam seluruh dunia.

Tiada ulasan:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails