1 Malaysia

1 Malaysia
Peliharalah keamanan negara

MERDEKA! MERDEKA!

Doakan saya

Assalamualaikum wbt.


Semasa saya di Sekolah Permata Pintar, saya menyeru semua pengunjung blog ini doakan saya semoga:


1. Berjaya dengan keputusan cemerlang dalam setiap ujian semester SPM terutama yang diadakan bulan Mac dengan A.


2. Diberi kefahaman tinggi dalam memahami pelajaran SPM terutama elektif sains & universiti.


3. Lepasi skor ujian TOFEL(ujian bahasa inggeris), supaya dapat ambil ujian SAT & akhirnya ke universiti di Amerika Syarikat atau London dalam kerjaya saintis.


4. Lindungilah saya supaya sentiasa di bawah penjagaan Allah swt.


5. Diberi kejayaan mewakili apa-apa pertandingan seperti genius olimpiad atau sebagainya di peringkat antarabangsa atau kebangsaan serta sukan sekali.


6. Diberi ketaqwaan yang tinggi.


7. Kalau tidak dapat sekalipun ke AS, doakan saya supaya result SPM saya serta O & A level excellent supaya dapat kerjaya tinggi lumayan & belajar di overseas.


8. Doakan saya juga semoga tidak lalai mengingati Allah swt apabila saya berjaya nanti & dapat menggunakan kebijaksanaan serta kejayaan gemilang itu ke arah jalan Allah swt & Rasul demi meninggikan syariat islam & menyumbang kemajuan di Malaysia setaraf negara barat. Hal ini kerana saya merupakan aset harapan negara. Insya-Allah. Kalau ingin islam & Malaysia maju, doakan saya.


9.Kepada sesiapa yang doakan saya & dimakbulkan Allah swt, Dia akan balas kalian semua dengan balasan ganjaran dunia akhirat.


Untuk pengetahuan semua, saya akan belajar syllabus SPM aliran sains tulen & universiti seperti algebra, calculatus, bahasa jepun & perancis.

Amin..........

Blog lain

Malaysia Secara Ringkas

Sejarah menarik; sejak abad ke-15 ketika Melaka merupakan sebuah pelabuhan dagangan penting, telah membentuk Malaysia menjadi sebuah negara beraneka budaya yang berbeza. Percutian ke Malaysia membuahkan pengalaman manis dengan penduduknya yang amat mesra, sementara kemudahan moden yang tersedia memastikan percutian anda mudah dan selesa. Mengenali Malaysia, bererti mencintai Malaysia - negara yang tersohor dengan pilihan makanan, kepelbagaian hutan hujan berusia jutaan tahun, bangunan pencakar langit yang canggih dan pesta pelbagai warna yang gemilang.

Muat turun Risalah: Percutian Menarik

Wahai rakyat Malaysia, peliharalah kemerdekaan dengan sebaik-baiknya supaya Malaysia kekal makmur & selamat dilawati oleh pelancong luar. MERDEKA!!!!!

Selamat menyambut kemerdekaan ke 54

"Transformasi Berjaya,Rakyat Sejahtera"

Carian pintas artikel pelancongan pilihan anda

WOW!!

The wonders of places and the best Asia destination

I love Malaysia!!!!!!!

23 Disember 2009

Perkampungan Hainan di Kemaman


PERKAMPUNGAN Hainan di Kampung Baru Ayer Jernih, Kemaman.

Siapa sangka kawasan yang sunyi dan terpencil di sebalik hutan tebal di sini terdapat sebuah perkampungan Cina yang masih kekal dengan adat budaya dan tradisinya. Demikian kehebatan sebuah perkampungan Hainan di Kampung Baru Ayer Jernih, dekat sini, yang kewujudannya tetap kekal sejak 100 tahun lalu.
Menurut cerita beberapa penduduk setempat pada zaman dahulu, terdapat sebuah pulau diberi nama Pulau Hainan memandangkan keseluruhan penduduk di kawasan tersebut berbangsa Hainan.
Disebabkan tanah pusaka mereka yang diwarisi turun-temurun tidak dapat menampung bilangan ahli keluarga yang semakin bertambah, mereka mula untuk berikhtiar mencari nafkah hidup di tempat lain.
Tambahan pula kebanyakan kawasan di sekeliling Pulau Hainan pada masa itu belum dibangunkan dan menyebabkan kesukaran penduduk mencari peluang pekerjaan.
Memandangkan negeri Terengganu terletak berdekatan pulau tersebut, mereka mula merancang untuk berhijrah ke kawasan di sebuah daerah di Kemaman kerana ia paling hampir dengan pulau itu.
Mengikut kalendar Cina, bulan November dan Disember merupakan musim monsun dan memudahkan mereka untuk belayar ke kawasan tersebut dengan hanya mengambil masa selama tujuh hari sahaja untuk sampai ke Air Jernih.
Faktor-faktor tersebut mendorong penduduk Pulau Hainan menjadikan Air Jernih sebagai lokasi tumpuan penduduk yang miskin dari pulau itu.
Tinjauan Utusan Malaysia ke perkampungan tersebut baru-baru ini amat menyeronokkan kerana umpama berada di sebuah pekan kecil di negara China.
Ini kerana, kawasan perkampungan tersebut dilatari dengan pemandangan deretan bangunan lama dua tingkat yang klasik diperbuat daripada kayu selain menggunakan reka bentuk lama dengan kebanyakan rumah masih menggunakan pintu papan berlapis.
Melangkah ke kawasan tersebut, pastinya pintu gerbang yang dihias indah bakal menyambut kedatangan pengunjung selain penduduknya yang peramah.
Tambahan pula, golongan warga emas yang asyik bermain mahjung di kedai kopi bersama-sama rakan mereka menambahkan lagi suasana kampung.
Suara kanak-kanak di sebuah tadika berdekatan menjadi halwa telinga yang mengasyikkan tanpa menyedari telah menyusuri 84 buah di deretan bangunan dua tingkat itu.
Pekan Air Jernih merupakan perkampungan Hainan terbesar di Malaysia di mana mempunyai seramai 673 orang penduduk.
Hampir 75 peratus penduduk terdahulu di kawasan tersebut melibatkan diri dalam kegiatan ekonomi dan pertanian seperti lada hitam dan getah.
Bagaimanapun, sejak beberapa tahun lalu, ramai generasi baru perkampungan tersebut telah berhijrah ke bandar menyebabkan jumlah penduduk semakin berkurangan dan hanya warga emas yang masih tinggal di situ.
Perkampungan tersebut turut mempunyai kemudahan yang lengkap seperti sekolah, klinik, dewan, tokong, balai polis dan tanah perkuburan.
Begitulah bertuahnya menjadi rakyat Malaysia walaupun hanya tiga peratus masyarakat Cina yang tinggal di negeri Terengganu, namun kehidupan mereka tidak pernah disisihkan masyarakat kaum lain malah bebas hidup di perkampungan mereka sendiri.

Tiada ulasan:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails