1 Malaysia

1 Malaysia
Peliharalah keamanan negara

MERDEKA! MERDEKA!

Doakan saya

Assalamualaikum wbt.


Semasa saya di Sekolah Permata Pintar, saya menyeru semua pengunjung blog ini doakan saya semoga:


1. Berjaya dengan keputusan cemerlang dalam setiap ujian semester SPM terutama yang diadakan bulan Mac dengan A.


2. Diberi kefahaman tinggi dalam memahami pelajaran SPM terutama elektif sains & universiti.


3. Lepasi skor ujian TOFEL(ujian bahasa inggeris), supaya dapat ambil ujian SAT & akhirnya ke universiti di Amerika Syarikat atau London dalam kerjaya saintis.


4. Lindungilah saya supaya sentiasa di bawah penjagaan Allah swt.


5. Diberi kejayaan mewakili apa-apa pertandingan seperti genius olimpiad atau sebagainya di peringkat antarabangsa atau kebangsaan serta sukan sekali.


6. Diberi ketaqwaan yang tinggi.


7. Kalau tidak dapat sekalipun ke AS, doakan saya supaya result SPM saya serta O & A level excellent supaya dapat kerjaya tinggi lumayan & belajar di overseas.


8. Doakan saya juga semoga tidak lalai mengingati Allah swt apabila saya berjaya nanti & dapat menggunakan kebijaksanaan serta kejayaan gemilang itu ke arah jalan Allah swt & Rasul demi meninggikan syariat islam & menyumbang kemajuan di Malaysia setaraf negara barat. Hal ini kerana saya merupakan aset harapan negara. Insya-Allah. Kalau ingin islam & Malaysia maju, doakan saya.


9.Kepada sesiapa yang doakan saya & dimakbulkan Allah swt, Dia akan balas kalian semua dengan balasan ganjaran dunia akhirat.


Untuk pengetahuan semua, saya akan belajar syllabus SPM aliran sains tulen & universiti seperti algebra, calculatus, bahasa jepun & perancis.

Amin..........

Blog lain

Malaysia Secara Ringkas

Sejarah menarik; sejak abad ke-15 ketika Melaka merupakan sebuah pelabuhan dagangan penting, telah membentuk Malaysia menjadi sebuah negara beraneka budaya yang berbeza. Percutian ke Malaysia membuahkan pengalaman manis dengan penduduknya yang amat mesra, sementara kemudahan moden yang tersedia memastikan percutian anda mudah dan selesa. Mengenali Malaysia, bererti mencintai Malaysia - negara yang tersohor dengan pilihan makanan, kepelbagaian hutan hujan berusia jutaan tahun, bangunan pencakar langit yang canggih dan pesta pelbagai warna yang gemilang.

Muat turun Risalah: Percutian Menarik

Wahai rakyat Malaysia, peliharalah kemerdekaan dengan sebaik-baiknya supaya Malaysia kekal makmur & selamat dilawati oleh pelancong luar. MERDEKA!!!!!

Selamat menyambut kemerdekaan ke 54

"Transformasi Berjaya,Rakyat Sejahtera"

Carian pintas artikel pelancongan pilihan anda

WOW!!

The wonders of places and the best Asia destination

I love Malaysia!!!!!!!

03 Julai 2009

Muzium sejarah Yamtuan Besar

ANTARA tahun 1760 dan 1770, kumpulan datuk penghulu luak belayar ke Sumatera untuk mencari raja baru Negeri Sembilan, dari Pagar Ruyung, MinangkabauRaja Pagar Ruyung yang dikhabarkan berasal daripada keturunan Iskandar Zulkarnain, menghantar anaknya, Raja Mahmud, kemudian dikenali sebagai Raja Melewar.

Anak raja itu belayar ke Johor untuk mendapatkan perkenan Sultan ketika itu, sebelum ke Negeri Sembilan menerusi Naning. Di sini, baginda ditentang hebat angkatan Bugis diketuai Daeng Kemboja tetapi menewaskannya.

Hanya selepas perang ini, Raja Melewar menjejakkan kaki ke Negeri Sembilan pada 1773 dan ditabalkan sebagai Yamtuan Besar di Kampung Penajis, Rembau.Sebelum berpindah ke Seri Menanti, kampung ini menjadi tapak istana lama, Astana Raja, yang menjadi tempat bersemayam Yamtuan Besar pertama itu.

Untuk menghayati episod paling penting dalam sejarah negeri tanah beradat ini, pengunjung boleh singgah di Muzium Replika Istana Raja Melewar di Kampung Astana Raja, Kota di Rembau. Kurator Muzium Negeri, Shamsudin Ahmad, berkata pembinaan replika di tapak istana itu memberikan maklumat susur-galur pemerintahan negeri itu. Pengunjung akan lebih memahami pemerintahan Undang Luak Rembau, institusi Adat Daerah Rembau serta asal usul Adat Melewar.

Di ruang pertama, ia menempatkan Balai Datuk Undang dan perhiasan Undang untuk majlis rasmi selain peralatan seperti keris dan tombak.Ruang tengah mempamerkan maklumat mengenai sejarah Rembau dan Adat Perpatih.Ruang berkodin (bersaudara) iaitu tempat Datuk Lembaga Adat duduk di tilam khas dengan sekelilingnya direntangkan tabir lingkungan manakala tabir lelangit di bahagian atas.Perhiasan di ruang ini adalah dulang berkaki yang diisi sirih, gambir, kapur, tembakau dan pinang.

Muzium itu dibuka setiap hari dari jam 10 pagi hingga 6 petang.

Tiada ulasan:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails